1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. GALERII! Tallinnas saab näha martsipanist loomaaeda
GALERII! Tallinnas saab näha martsipanist loomaaeda

GALERII! Tallinnas saab näha martsipanist loomaaeda

Foto: Raul Mee
Foto: Raul Mee

Täna avati Tallinna Loomaaia loodushariduskeskuses mitmesajast käsitsi valmistatud martsipaniloomast ja –linnust loomaaed. Magusa loomaaia autor on martsipanikunstnik Külli Mihkla ning sobiva keskkonna aitasid meisterdada loomaaia looduskooli huviringi lapsed.

Martsipanist loomaaed on Kalevi kommivabriku kingitus Tallinna Loomaaiale magusatööstuse 210. juubeli puhul. Kalevi juhi Kaido Kaare sõnul andsid idee kireva loomaaia sünniks ligi 200 tänaseni säilinud sajandivanust martsipanivormi, millest ligi pooled on erinevad looma- ja linnuvormid.

“Maiasmoka kohviku martsipanikunstnik Külli Mihkla on valmistanud ajalooga vormide ja tänapäevaste toiduvärvide abil loomad, linnud ning nende juur- ja puuviljadest toidulaua, ühtekokku 338 martsipanifiguuri,” rääkis Kaare. „Mõned aastakümned tagasi oli pea igas kodus puhvetkapi klaasi taga mõni kivikõva martsipanist loomakujuke, millel lapsed olid saba tagant ära hammustanud või seest lausa tühjaks söönud. Nüüd on kogu nostalgiline martsipanist loomade-lindude valik üheskoos näitusel vaatamiseks väljas,“ lisas ta.

Foto: Raul Mee
Foto: Raul Mee

Loomaaia direktor Tiit Maran usub, et avatud näitus pakub kindlasti avastamislusti loomaaia pisematele külastajatele, kuid ka äratundmisrõõmu nende vanematele ja vanavanematele. “Aitäh kõigile asjaosalistele, eriti martsipanikunstnik Küllile ja meie looduskooli lastele, kes aitasid liita kaks väärikat Eesti sümbolit – loomaaia ja maiustuste ajaloo – üheks tervikuks,” sõnas Maran.

Martsipani ajalugu Eestis ulatub keskaega, mil seda maiust valmistati Tallinna Raeapteegis. 1806. aastal pani suhkrupagar Lorenz Caviezel praeguses Maiasmoka kohviku asukohas aluse Eesti magusatööstusele ning tema töökojas hakati valmistama ka martsipanimaiusi. Laiema tuntuse pälvis Eesti martsipan Georg Stude ajal, mil varustati sellega ka Vene keisri õukonda Peterburis. Ajaloo keerdkäikudest hoolimata jätkus martsipanifiguuride valmistamine ka nõukogude ajal, nüüd juba Kalevi kondiitritööstuses. Tänaseks on martsipanikujukeste valmistamine jõudnud tagasi oma algsesse koju – Maiasmoka kohviku majja Tallinna vanalinnas.

AS Kalev on Eesti suurim ja vanim magusatootja, mille põhitegevuseks on šokolaadi- ja suhkrukondiitritoodete tootmine ja müük. Ettevõte annab tööd rohkem kui 400-le inimesele.
Maiasmoka kohvik on AS Kalevi tütarettevõte. Tegemist on Tallinna vanima järjepidevalt tegutseva kohvikuga, mille algusajaks loetakse aastat 1864.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews