1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Glehni pargi kuulus krokodillipea parandatakse
Glehni pargi kuulus krokodillipea parandatakse

Glehni pargi kuulus krokodillipea parandatakse

Glehni park Nõmmel on tuntud oma skulptuuride „Krokodill“ ja „Kalevipoeg“ poolest. Nõmme linnaosa valitsus koostöös Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga tuvastasid, et ilmastiku ja korrosiooni tõttu vajavad skulptuurid hooldamist ja konserveerimist. Nüüd on tellitud tegevuskava, et teada saada vajaminevate tööde loetelu.

„Suve lõpus avastasime, et Glehni pargis „Krokodilli“ kuju kõrval maa seest välja piiluv teine krokodillipea on purunenud. Infot selle kohta jagasid aktiivselt kujust möödunud nõmmekad,“ rääkis Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis. „Kahjuks esimesed kaks hanget kunstimälestiste konserveerimise tegevuskavade koostamiseks luhtusid. Olen õnnelik, et tänaseks on tööde teostaja leitud ning varsti tekkib võimalus kuju ka taastada. Kuju küljest ära kukkunud tükid on viidud hoiule lattu, et neid laiali ei kantaks.“

Šillis lisas, et soovib tänada muinsuskaitse osakonna töötajaid Boris Duboviku ning Eero Kangrot, kellega koostöö on väga hästi sujunud.

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Eero Kangor ütles, et amet on tellinud kõigi kolme mälestise konserveerimise tegevuskava. „Tegevuskava koostamise käigus hinnatakse ja kirjeldatakse täpsemalt mälestise olemasolevat seisukorda. Vastavalt sellele hinnangule pannakse paika täpsemad meetmed ja vajalikud tööd mälestise säilitamiseks,“ sõnas Kangor. „Nõmme linnaosa valitsusega arutasime, et esmajärjekorras on vaja tegelda krokodilli peaga, mis on ära murdunud ja tuleb tagasi panna.“

„Kui tegevuskava on valminud tuleb enne tööde alustamist taotleda konserveerimistööde luba. Töid saab teostada vaid kunstimälestise tegevusloaga ettevõtja,“ selgitas Šillis.

N. v. Glehni skulptuuri „Krokodill“ (mälestis nr 2251) koosseisus on kaks krokodillipead, millest üks on terve loom ja teine maa seest välja pistetud pea. Teine kunstimälestis (nr. 755) on Mati Karmini taastatud „Kalevipoeg“, kolmas mälestis on algse „Kalevipoja“ purustatud tükid.

Head Uudised GoodNews