1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Hando Nahkur ja Prezioso “tüüritavad” Saksamaal
Hando Nahkur ja Prezioso “tüüritavad” Saksamaal

Hando Nahkur ja Prezioso “tüüritavad” Saksamaal

Hando Nahkur
Hando Nahkur

Keelpillikvartett Prezioso ja USAs elav pianist Hando Nahkur annavad 28. ja 30. jaanuaril kaks kontserti Saksamaal kavaga, mille keskmes on Erkki-Sven Tüüri looming, mille seas ka uudisteos Keelpillikvartett nr 2 „Lost Prayers”.

28. jaanuaril toimub kontsert Ulmis Stadthausis maineka kammermuusika festivali „Klassik” kontserdisarja „Virtuoosid viielt maalt” raames ning 30. jaanuaril Münchenis Seidlvillas. Kava kõrgpunktiks on Erkki-Sven Tüüri looming. Ulmi sõidab ka helilooja, kellega kuulajatel on võimalik enne kontserti kohtuda.

Mõlema kontserdi kavas on E.-S. Tüüri Keelpillikvartett nr 2 „Lost Prayers” ja Klaverisonaat. Lisaks esitatakse S. Prokofjevi keelpillikvartetti nr. 2 ja R. Schumanni Klaverikvintetti.

Hando Nahkur peab kava erakordseks. „Meie kava sisaldab kõike – erinevaid koosseise, muusikastiile, teoseid ja katab 200 aasta pikkuse perioodi muusikamaailmas,” kinnitab pianist, kes resideerub USAs Dallases ning on viimastel aastatel pälvinud hulga väärikaid rahvusvahelisi preemiaid ning esinenud maailma mainekatel kontserdilavadel.

 Prezioso
Prezioso

Kontserdisari „Virtuoosid viielt maalt” on loodud publiku tungival soovil eelmisel aastal toimunud eduka kvartettide hooaja järel. Sel hooajal kuuluvad viie virtuoosi hulka Casals kvartett (Hispaania), Voce kvartett (Prantsusmaa), Prezioso kvartett ja pianist Hando Nahkur (Eesti), tšellist Alban Gerhardt  ja Van Baerle trio (Holland).

“Prezioso puhul tegi kontserdisari erandi, pakkudes Hando Nahkurile võimaluse esineda ka sooloartistina. Valik langes Tüüri Klaverisonaadile,” tutvustab Prezioso eestvedaja viiuldaja Hanna-Liis Nahkur kava kujunemist. “Kui saime kutse Ulmi, oli meil kindel plaan esitada Eesti muusikat. Tänu õnnelikule ajastusele olime äsja saanud Erkki-Sven Tüürilt tema uue Keelpillikvarteti nr 2 “Lost Prayers” noodid. See lugu tundus Ulmi kammermuusika kavasse ideaalselt sobivat. Hando Nahkur pakkus lisaks Tüüri Klaverisonaadi. Prokofjevi kvarteti nr 2 valis Prezioso repertuaarist korraldaja. See on ka üks Prezioso lemmik-kvartette. Schumanni Klaverikvinteti panime kavasse kui ülejäänud programmi ühendava teose. Tegu on ühe maailma kõige kuulsama klaverikvintetiga.”

Kontserti Ulmis toetab Eesti saatkond Berliinis, kontserti Münchenis Müncheni Eesti Selts.

Vaata lisaks:
Keelpillikvartett Prezioso www.prezioso.ee
Pianist Hando Nahkur www.handonahkur.com

Head Uudised GoodNews