1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Haridusvaldkonna eelarve panustab nii õpikeskkonnale kui ka sisule
Haridusvaldkonna eelarve panustab nii õpikeskkonnale kui ka sisule

Haridusvaldkonna eelarve panustab nii õpikeskkonnale kui ka sisule

Tallinna 2021. aasta linnaeelarve eelnõu kohaselt kasvavad hariduse valdkonnas järgmisel aastal nii tegevuskulud kui ka investeeringud. Tähelepanu pööratakse ennekõike koolikiusu ennetusele ja laste liikumisharjumuste suurendamisele, renoveeritakse mitu koolimaja ja lasteaeda.

Hariduse valdkonna tegevuskuludeks on kavandatud üle 277 miljoni euro, mis on 3,7 protsenti enam kui käesoleva aasta alguses kinnitatud eelarves, ning investeeringuteks on ette nähtud üle 48 miljoni euro, mis on 17 protsenti enam kui 2020. aastal. Hariduse eelarve moodustab 40,1 protsenti kogu linnaeelarvest, millele lisandub veel noorsootöö. Noorsootöö tegevuskuludeks on kavandatud ligi 2,6 miljonit eurot ehk 14 protsenti enam kui tänavu.

Tallinna haridusvaldkonda kureeriv abilinnapea Vadim Belobrovtsev märkis, et haridus on kahtlemata jätkuvalt linna üheks olulisemaks prioriteediks. „Panustame lastesse ja noortesse väga palju ja seda näitab ka valdkonna osakaal linnaeelarves. Ka sel aastal jätkub töö kvaliteetse õpikeskkonna tagamiseks nii munitsipaalkoolides kui ka lasteaedades. Samuti panustab linn mitmekesise huvitegevuse võimaldamisse, laste päevahoiu teenuse tagamisse ja noorsootöö eesmärkidesse,“ selgitas Belobrovtsev.

„Koolide ja lasteaedade renoveerimise kõrval on oluline ka sisuline tegevus,“ märkis abilinnapea. „Sel aastal pööratakse rohkem tähelepanu koolikiusamise ennetus- ja sekkumisprogrammide rakendamisele. Väga oluliseks peame ka klassijuhatajate tööd, kelle rolli iga õppija arengu toetamisel me sel aastal eriliselt esile tõstame ja väärtustame,“ ütles Belobrovtsev ja lisas, et 2020/2021. õppeaasta on Tallinnas kuulutatud klassijuhataja teema-aastaks. Abilinnapea sõnul väärib esile toomist veel andekate laste toetamise programm, mille piloteerimisega alustatakse järgmisel aastal, samuti Tallinna päeva etteütlus, mida tavaliselt kirjutab ligikaudu 2000 inimest.

Koolimajades ja õuealadel jätkub täiendavate tingimuste loomine laste liikumisharjumuste suurendamiseks, selleks on kavandatud 50 000 eurot. Üldhariduskoolidele nähakse ette 732 000 eurot täiendavate haridustehnoloogide töökohtade loomiseks.

Et kohelda kõiki lasteaialapsi võrdselt ning toetada neid, kes seda kõige enam vajavad, on linn lisaks lasteaialaste toidukulude katmisele muutnud lasteaedades kohatasu vabastamise aluseid. Toidukulude katmiseks kehtestatud piirmäära ulatuses enam kui 20 000 munitsipaallasteaias käivale lapsele on kavandatud 6 miljonit eurot ning 820 eralasteaedades käivale Tallinna lapsele 240 000 eurot. Käesoleva aasta 1. septembrist on lisaks vähekindlustatud perede lastele ja alates pere kolmandast lapsest kohatasust vabastatud ka hariduslike erivajadustega lapsed, mille täiendav kulu aastas on keskmiselt 2 miljonit eurot.

Haridusinvesteeringute eelarve on tuleval aastal suunatud erivajadusega laste koolide renoveerimisele, üldhariduskoolide ja lasteaedade tervikrenoveerimise jätkamisele, koolide spordisaalide ja staadionite arendamisele ning huvikoolide ja huvikeskuste renoveerimisele ja arendamisele. 2021. aasta olulisemateks objektideks on Tallinna Arte Gümnaasium, Lasnamäe Põhikool ja Tallinna Mustjõe Gümnaasium. Arte gümnaasiumi renoveerimistööde kogumaksumus on 14,5 miljonit eurot, millest tuleva aasta eelarvesse on kavandatud üle 6,1 miljoni euro, Lasnamäe põhikooli puhul on summad vastavalt 14,8 ja 5,55 miljonit eurot ning Mustjõe gümnaasiumi hoone renoveerimine maksab kokku 10,24 miljonit, millest tuleval aastal kaetakse 6,36 miljonit.

Seoses õpilaste arvu kasvuga alustatakse järgmisel aastal Merivälja Kooli ja Pirita Majandusgümnaasiumi koolihoonete täiendavate korruste ehitustega, mis esialgsete plaanide järgi valmivad samuti 2021. aasta sügisel. Sportimisvõimaluste laiendamiseks rekonstrueeritakse Vilde tee 120 staadion ja rajatakse Tallinna Nõmme Gümnaasiumile spordihoone.

Tallinna Muusikakooli ajaloolisest hoonest (Narva mnt 28) saab rekonstrueerimise käigus sobiv õpikeskkond muusikalise hariduse andmiseks ning kool saab endale kauaoodatud kontserdisaali. Projekti kogumaksumus on 4 miljonit eurot. Lõpetatakse Mustamäe Laste Loomingu Maja uue hoone projekteerimine ja alustatakse uue hoone ehitusega. Alustatakse Nõmme gümnaasiumi põhikoolihoone (Raudtee tn 55), Tallinna Nõmme põhikooli, Tallinna Kivimäe põhikooli, Tallinna Kunstikooli ja Tallinna Huvikeskuse Kullo projekteerimist, samuti Jakob Westholmi Gümnaasiumi ja Tallinna Reaalkooli juurdeehituse projekteerimist.

Jätkub ka töö koolieelsete lasteasutuste õpikeskkonna parendamisega, milleks 2021. aasta eelarves on ette nähtud üle 19 miljoni euro. Aasta jooksul valmivad Tallinna Lasteaia Laagna Rukkilill, Tallinna Järveotsa Lasteaia, Tallinna Liivamäe Lasteaia ja Tallinna Lasteaia Rabarüblik renoveerimistööd. Ehitustööd algavad Tallinna Vindi Lasteaias, Tallinna Rõõmupesa Lasteaias ja Lasteaias Maasikas. 2021. aasta alguses avab uksed uus 14-rühmaline lasteaed Haaberstis – Tallinna Lasteaed Naksitrallid.

Head Uudised GoodNews