1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstioksjon
  4. Haus Galerii looja Piia Ausman: Eesti kunstil on osa maailma kunstiprotsessides
Haus Galerii looja Piia Ausman: Eesti kunstil on osa maailma kunstiprotsessides

Haus Galerii looja Piia Ausman: Eesti kunstil on osa maailma kunstiprotsessides

Piia AusmanHaus Galerii kunstioksjonid kaardistavad rahvuslikke kunstiväärtusi ja hoiavad neid huvi all nii siinse kui välispubliku jaoks. Haus Galerii oktoobrikuine oksjon toob vaataja ette taaskord suurepärase ja läbimõeldud valiku teoseid nii Eesti vanakunsti pärandist kui ka moodsa maali klassikast.

Oksjonile kogutud teosed pärinevad erinevatest erakollektsioonidest nii siit kui väljaspoolt, pakkudes olulist lisateavet ja täiendusi meie kunstnike ja nende loomingu kohta. Igast oksjonil olevast teosest jääb Haus Galerii andmebaasidesse jälg, mille juurde vajadusel taas tagasi pöörduda, olgu siis huvi kohalik või tulgu see mujalt.

Eesti kunst on osa suuremast kunstiprotsessist, mis ei oma rolli mitte üksnes siinses kultuuriruumi. Vale oleks arvata, et ühe rahvuskultuuri kunst on vaid selle riigi pärusmaa, kuigi see esmalt nii näida võib, eriti väikeriikide puhul.

Haus3

Eesti kunsti identifitseeritakseIda- Euroopa kontekstis, vaatamata sellele et me oma enese hinnangul asume kusagil Ida ja Lääne ning Põhjamaade vahel, püüdes end määratleda võimalikult sõltumatutena.
Juba mõnda aega tagasi moodustati Londoni TateGallery juurde Ida-Euroopa kunstiostu komisjon, kuhu kuulub ka Eesti esindajaid. Rahvusvahelise üldsuse huvi all on eelkõige siinne hilisnõukogude perioodi looming, mis on omaette nähtus maailma kunstiajaloos ja milles väljendusid nii lääne uuenduslikud suunad, poppkunst kui ka tollase loomepoliitikaga vastanduv nonkonformistlik mentaliteet.

Haus2

Professionaalid näevad kunstistseenide kulissidetaguseid. Pigem on maailmas toimumas üldine kunstilõimumine ja suhete aktiviseerumine kui hääbumine, mis annab ka väikeriikide kunstile rohkem võimalusi end näidata. Kunstiostjad on vähem konservatiivsed, stiilid ja perioodid kollektsioonides on vahelduvamad. Rahvusvahelisel turul on uued kollektsionäärid kogumas kõrvuti modernse kunstiga ka vanu meistreid ning kohalikud turudki on enam pöördumas oma kunstiajaloo tervikpildi poole, kus kaasaegne motiiv põimub klassikalisega.

Haus Galerii kunstioksjonid omavad selget osa selles suures protsessis, kõneledes kaasa ühe kultuuriruumi kunstiväärtuse hoidmisel. Suunates meie inimesi läbi kunsti panustama ühiskonda, sest kunst on eelkõige emotsionaalne investeering, sotsiaalne valdkond, filantroopia – teadlik annetamine ühiskonna heaks ja selle huvides. Kunstiga suheldes ja sellesse investeerides hoiame me elus ühiskonna jaoks olulisi loomingulisi protsesse, mis tasakaalustavad majanduspoliitilist sfääri. Kunst kaardistab ajastuid, kannab sõnumeid, mille olemasolu annab võimaluse aega ja selle inimesi analüüsida. Kunst on alati peegeldanud ja peegeldab ka täna inimese arenevaid, muutuvaid ja jäävaid maailmavaatelisi väärtusi, eetika ja esteetika vahekordi.

Haus Galerii püüab oma tegevusega kunsti ja ühiskonda selgemalt siduda. Lisaks kunsti soetamisele ja kollektsioonide täiendamisele korraldab galerii kunstisündmusi, näituseid, oksjone, mis selle valdkonna olulisust päevakorras hoiavad.

Haus galerii sügisoksjon leiab aset 30. oktoobril algusega kell.18.00 galerii ruumides, Tallinna vanalinnas Uus tn. 17.

Haus

Seoses käesoleva kunstioksjoniga on Haus galerii avaldamas ka sarja pildilugusid — need on kerged ja emotsionaalsed lugemised, enampakkumisel olevate tööde ainetel, intrigeerides lugejat ja vaatajat süvenema kunsti mitmetahulisse maailma, mida saab lugeda nii galerii kodulehelt kui ka portaali GoodNews kunstirubriigis.

Oksjoniteoste näitus galerii ruumides on avatud ja töödega saab tutvuda ka galerii kodulehel.

Kauneid kunstielamusi soovides,
Piia Ausman ja Haus Galerii

Head Uudised GoodNews