1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstioksjon
  4. HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Teos “Inimesed” peegeldab Jüri Arrakule omast stiili
HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Teos “Inimesed” peegeldab Jüri Arrakule omast stiili

HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Teos “Inimesed” peegeldab Jüri Arrakule omast stiili

Jüri Arrak. 1966. õli, lõuend 76 x 61 cm (raamitud)
Jüri Arrak. 1966. õli, lõuend 76 x 61 cm (raamitud)

Haus Galerii sügisoksjonil on publiku ees väärikas osa nii Eesti kunsti varasematest perioodist kui ka moodsa kunsti klassikast ning üheks selliseks väärtteoseks on meie omapäraseima kunstniku Jüri Arraku maal “Inimesed”.

Jüri Arrak (1936) on nimi, mida on kuulnud kindlasti iga eestlane kes on siinmail kooliharidust saanud või vähemalt korra mõnda suuremat Eesti kaasaegset kunsti käsitlevat väljaannet lehitsenud. Ta on olnud Eesti kunstis läbi aastakümnete ühtaegu nii kotermann kui ka käilakuju ja vaatamata oma tuntusele ja kõrgetele tunnustustele pole ta kunagi valinud kergemaid radu ega jahtinud odavat populaarsust. Jüri Arraku nimega seostub terav eristumine, ainulaadne stiil ja keeruliste ning väljakutsuvate teemade käsitlemine.

Haus Galerii sügisoksjonile esitatud maal “Inimesed” pärineb 1966. aastast, mil kunstnik kuulus rühmitusse ANK´64, kuhu kuulusid veel ka Malle Leis, Enno Ootsing, Tõnis ja Aili Vint, Kristiina Kaasik, Tõnis Laanemaa, Marju Mutso, Tiiu Pallo-Vaik ja Vello Tamm. ANK´64 tegutses kõige aktiivsemalt aastatel 1964-67 ja seda rühmitust iseloomustas kõige enam avatus Läänes toimivate kunstisuundade suhtes ja tegelemine kunsti esteetiliste positsioonidega.

“Inimesed” on valminud samal aastal kui noorkunstnik Arrak on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi metallehistöö erialal ja peegeldab suurepäraselt tema armastust sürrealismi vastu ja otsinguid figuuri vallas. Selles töös on teatavat protesti sel ajal kujutavale kunstile seatud realismiootuste suhtes kui ka Jüri Arrakule nii omast metafüüsikat ning peidetud sõnumeid.

30. oktoobril algusega kell 18.00 läheb Haus Galeriis aadressil Uus tänav 17, Bremeni käigus, enampakkumisele suurejooneline valik siinsete nimekaimate autorite teoseid. Töödega saab galeriis tutvuda alates oktoobrikuu teisest nädalast.

Rohkem infot leiab Haus Galerii koduleheküljelt!

Järvi Pust

Head Uudised GoodNews