1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Helena Kesonen toob suvises Säpina külas lavale uue setokeelse lavatüki
Helena Kesonen toob suvises Säpina külas lavale uue setokeelse lavatüki

Helena Kesonen toob suvises Säpina külas lavale uue setokeelse lavatüki

Menuka “Vanahundi” lavastaja Helena Kesonen toob suvises Säpina külas lavale uue setokeelse lavatüki.

“Petserimaa igatsus” põhineb Petserimaa kirjaniku ja pikaaegse ajakirjaniku Ilmar Vananurme samanimelisel näidendil, mille on kohandanud Urmas Lennuk (Rakvere teater). Vananurme tõsielulise näidendi peateema on piirideülene armastus, mille kohta võib öelda ka kontrolljooneülene armastus.

Loo keskmes on noor ja õhetav armastus, Pauli ja Valli lugu. Paul on noor ja lootustandev ajakirjanik, kes armub Petseri neiu Vallisse. See on mitmekordselt keelatud armastus, noored pole seaduse silmis vabad ja vallalised, kuid seadusest rängemalt lahutab neid kontrolljoon, mis kerkib nende vahele kui sein. Kontrolljoon lahutab vanemad lastest, rebib armastajad teineteise embusest ja jätab inimesed ilma oma kodudest. Paralleelselt Pauli ja Valli looga jookseb Setomaa poolitamise lugu.

31. juulil esietenduv igatsusdraama tuuakse lavale Petserist kõigest 8 kilomeetri kaugusele jäävas Säpina külas asuvas Heina küünis, mille asukoht ja iseloom toetab loodavat 90. aastate olustikku ja lavastuse temaatikat. “Heina küünis elustuvad nii Ilmar Vananurme kui ka Urmas Lennuki mälestused lapsepõlve suvedest Petserimaal ja aimdub suurt armastust selle maa ja inimeste vastu,” ütleb Helena Kesonen.

Näitlejatena astuvad üles Siim Angerpikk, Jekaterina Moskalenko, Lauli Otsar ja Agur Seim. Lava ja kostüümid on kujundanud Triinu Pungits ning valguskunstnik on Enor Niinemägi. Lavastuse atmosfääri muudab veelgi ehedamaks Mari Kalkuni autorilooming.

Etendused 5., 6., 7., 12., 13., 14., 19., 20., 21. augustil. Piletid Fientast ja kohapealt. Setomaalased saavad pileteid osta ka Setomaa muuseumitest ja Setomaa turismiinfost.

Head Uudised GoodNews