1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. HELI LÄÄTS: Savisaar on hingelt noor ja ta hoiab inimesi väga
HELI LÄÄTS: Savisaar on hingelt noor ja ta hoiab inimesi väga

HELI LÄÄTS: Savisaar on hingelt noor ja ta hoiab inimesi väga

Edgar Savisaar1«Sellest, kuidas Savisaar aegade algusest Eesti eest võidelnud on, peaks iga poliitik eeskuju võtma. Savisaare teened Eesti rahva ees on palju suuremad kui ühelgi uustulnukal,» lausus Pealinnale laulja Heli Lääts, soovides linnapeale eilse juubeli puhul õnne.

Läätse sõnul on Savisaar väga külalislahke ja külalisi vastu võttes alati rõõmsameelne ja heatujuline. «Ta hoiab oma inimesi väga. Ja just seetõttu ütles minu mees Peeter  kord, et kuna Savisaar on tema sõber, siis ta iialgi sõpra hädas maha ei jäta,» meenutas Lääts.

Tallinna linnapea armastab muusikat ja on seetõttu käinud Heli Läätsel külas ka lauljanna juubelite aegu. «Minu 70. ja 80. sünnipäevale tuli ta väga  ilusa kimbuga ja kaunite kingitustega,» rääkis Lääts. «Ta pole mitte ainult tugev poliitik, vaid temas on olemas ka väga ilus hingeline pool. Sellel juubelil kutsuti mind püünele laulma. Mõtlesin, et teen nalja, ja läksin lavale hirmsasti longates ja koperdades. Savisaar kargas seda nähes püsti ja tuli mind toetama, temas lõi kohe rüütel välja. Mina aga tahtsin lihtsalt saarlase kombel nalja teha.»

Läätse hinnangul peaks iga poliitik võtma eeskuju, kuidas Savisaar on aegade algusest Eesti eest võidelnud. «See, kuidas ta kutsus appi Toompeale terve rahva, kui intrid tahtsid vallutada valitsuse hoonet, ja kuidas siis rahvas tuli, on muljetavaldav,» lausus Lääts. «Rahvas tuli ja ajas minema intrid, kes tahtsid kukutada meie uut valitsust – rahvas võitis!  Pidagu kõik seda meeles, sest Savisaare teened Eesti rahva ees on palju suuremad  kui ühelgi uustulnukal.»

Lauljannat teeb murelikuks, et Eestis on kombeks igal võimalusel Savisaarele «ära panna». «Praegu on kahjuks nii, et kõik, kes vähegi suud pruugivad, tahavad ikka temale turja karata,» nentis  Lääts. «Ma leian, et selline käitumine on nii ebaõiglane. Ka teistel erakondadel on samasuguseid patte ja hullemaidki, mida Savisaarele ette heidetakse, aga miskipärast on ikka ainult Savisaar hambus. Savisaar ei vasta samaga – tal on väga hea kasvatus ja südametunnistus õigel kohal. Ta pigem vaikib, kui hakkab teistele pori loopima. Savisaar suhtub teiste poriloopimisse küllaltki tõrjuvalt ja ei lasku iialgi vaidlusse küsimuste üle, mis tal niigi selged on. Nähtavasti tema kindlameelsus ja vankumatu oma põhimõtete eest seismine käib närvidele ja ajab vihale, et temast jagu ei saada.»

Savisaar on olnud alati ka suur Eesti kultuurinimeste toetaja. «Tema on seisnud Eesti kultuuriinimeste eest kogu aeg rinnaga ja jaganud meile aukodanike tiitleid,» selgitas Lääts. «Ma isegi olen Tallinna aukodanik ja alati saan kutse Tallinna aukodanike nõukogu kokkutulekutele, kui mõni uus liige juurde tuleb. Lisaks meeldib mulle väga see, et Savisaar ümbritseb end noorte inimestega. Ja miks peakski ta end vanade inimestega ümbritsema, kui tema hing on noor! Soovin talle palju õnne sünnipäevaks, et ta kiiremini terveks saaks ja et tal alati kõik ikka hästi läheks.»

Ärimees Jüri Mõisa sõnul on Savisaar Eestis kolme tähtsama tegelase hulgas. «Peale tema veel Siim Kallas ja Mart Laar,» lausus ta. «Savisaare suur teene on see, et ta on aidanud oluliselt vähendada rahvustevahelist  vaenu, püüdes sulandada muulasi Eesti ühiskonda.»

Mõis ütles, et majanduslikult püüab Savisaar edendada sotsiaalset riigikapitalismi, mis on vastukaaluks kontrastidele, mis riigist tulevad. «Esimesena meenub mulle tasuta ühistransport, mis on tähtis sotsiaalmajanduslik samm. See on arusaadav, sest meil on suur vaesus, ühiskonnaliikmete tulude erinevused väga suured, ja see on nagu kompensatsiooniks. Samas mina olen kapitalistliku majanduse pooldaja.»

Savisaare eriline tugevus tuli Mõisa sõnul ilmsiks 90ndatel. «Siis oli ta tugev mees, võtame või IME – isemajandava Eesti – programmi ja Rahvarinde,» märkis Mõis. «Minu arvates on põhimõtteliselt  kõik Eesti erakonnad sündinud Rahvarindest. Savisaarel oli esimesena julgust rääkida iseseisvusest ja liberaalsest turumajandusest.»

Linna loodava ühistupanga saab Mõisa kinnitusel kindlasti käima. «Sünnipäeva puhul soovin Tallinna linnapeale, et ta tuleks ikka iseendana tagasi sellest august, kuhu ta kukkus,» lisas veel ärimees.

Loomaaia direktor Mati Kaal laidis linnapea sünnipäeva puhul, et Savisaarele antud Ninasarviku nimi on väga paslik. «Neid mõlemaid iseloomustab sihikindlus, ägedus ja vastupidavus,» leidis Kaal. «Haigustest paranejana on ninasarvik üsna vastupidav loom. Ma arvan, et härra linnapea tuleb ka haigusest sama edukalt välja kui ninasarvik. Ja kuna ninasarvik on hobuse sugulane, siis tal jätkub võhma asi lõpule viia.»

Allikas: Ajaleht Pealinn

Head Uudised GoodNews