1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. HELLE LAAS 80 I Noorsooteatris esitletakse raamatut, Nukuteatrimuuseumis avaneb näitus
HELLE LAAS 80 I Noorsooteatris esitletakse raamatut, Nukuteatrimuuseumis avaneb näitus

HELLE LAAS 80 I Noorsooteatris esitletakse raamatut, Nukuteatrimuuseumis avaneb näitus

Eesti Noorsooteatris esitletakse 5. novembril legendaarse nukunäitleja, lavastaja ja lastekirjaniku Helle Laasi 80. sünnipäeval elulooainelist raamatut.

Helle Laas mängib sel päeval enda kirjutatud ja lavastatud nukulavastust „Tsuhh, tsuhh, tsuhh…”, mis on piletite ja kutsetega. Seejärel esitletakse raamatut, mille vormis Hellega vestluste põhjal omanäoliselt teoseks Kaja Kann. Raamatuesitlusele on oodatud kõik huvilised ja õnnitlejad.

Noorsooteater pakkus Laasile elulooraamatumõtte välja. Helle soovil sai kirjutajaks Kaja Kann ja formaadiks tavapärasest erinev lähenemine näitleja eluloole. Kannu sõnul on raamatul kaks autorit: Helle Laas, kes kõike seda elas, ja Kaja Kann, kes selle kirja pani. Tegemist ei ole elulooraamatuga, pigem mälestuste- ja kujutlustepilvega, kus põimuvad fiktsioon ja dokumentaalsus, elu ja teater.

„Raamat põhineb Helle mälul ja mäletamisel,” ütles Kann. „Helle Laas on eluaeg olnud vaba radikaal!”

Esitlusel intervjueerib Laasi ja Kannu Eesti Noorsooteatri näitleja ja lavastaja, raamatu sünnile kaasa aidanud Taavi Tõnisson.

Pärast õnnitlusi ja sõnavõtte avatakse Nukuteatrimuuseumis Laasi väikelastele suunatud sirmiteatrilavastustest näitus, mille juhatavad sisse muuseumi juhataja Iti Niinemets ja näituse kuraator Gerli Mägi.

„Helle Laasi taoline näitleja on iga teatri jaoks suur õnn,” ütles Eesti Noorsooteatri juht Joonas Tartu. „Meil on selline näitleja – Helle Laas –, kelle suurus paistab pärast iga etendust vaimustunud lapsesilmadest. Helle on ka sillaks, mis ühendab nukuteatrikunsti ajalugu ja tänast päeva.”

Teater palub külastajatel esitada tõendi vaktsineerimise või Covid-19 läbipõdemise kohta.

Head Uudised GoodNews