1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Hiiu Folgil sai osaleda belgia tantsu töötoas, käia merel ja saada osa erinevatest kontsertidest
Hiiu Folgil sai osaleda belgia tantsu töötoas, käia merel ja saada osa erinevatest kontsertidest

Hiiu Folgil sai osaleda belgia tantsu töötoas, käia merel ja saada osa erinevatest kontsertidest

AR-GOD Pühalepa kirikus
Foto: Laur Meldorf

Eile lõppenud Hiiu Folgi kolmas ja neljas päev andsid külastajaile võimaluse osaleda Eesti–Belgia ansambli Estbel belgia tantsude töötoas, käia merel hülgeid vaatamas ja Tiit Leitoga Kõpu poolsaarel luuderohu kasvukohti avastamas ning saada osa kontsertidest Kassari kiigeplatsil ja Hiiumaa kirikutes.

Otse Soome suurimalt folkmuusikasündmuselt Kaustineni festivalilt Hiiumaale tulnud Estbel kiitis siinset publikut väga. Viis aastat tagasi Hiiu Folgil esinemas käinud ansambli belglastest liikmed ütlesid ka, kui soe tunne on näha festivali pealava ikka samas ilusas kohas Kassari kiigeplatsil. “See on üks ilusama vaatega lavasid üldse,” arvasid muusikud.

Kuulajaid nähtavalt puudutava kontserdi andsid Suuremõisa lossis laulja Kärt Tomingas ja pianist Külli-Katri Esken, kel tuleb sügisel ühine plaat. Kärt Tomingase sõnul on ainuke muusika hindamise kriteerium see, kas ta sind puudutab.

“Mõnikord võib mõni asi isegi kole olla, aga liigutab sind kuidagi – järelikult puudutab,” ütles Kärt Tomingas.

Torupilli Jussi Duo ja Schönbergi kvartett võlusid päikeselisel Kassari kiigeplatsil viiulitest, Hiiu kanneldest ja torupillist välja Hiiumaa mehe Juhan Maakeri ja Ruhnu mehe Elias Schönbergi viise.

Jalad pani aina rohkem tatsuma Rootsi pundi Lekarerätten kontsert. Lekarerätteni poisid nimetasid Hiiumaal viibimist erakordselt lõõgastavaks kogemuseks. Väikeste Lõõtspillide Ühing tõmbas rahva tantsima nagu alati ning siis oli järg juba lummava Maarja Nuudi käes. Õhtu kiigeplatsil lõpetas Duo Malva & Priks, kelle akordioni, torupilli, löökpillide ja laulu tumedate-tantsuliste rütmide saatel publik lõpuks ühisesse ringi koondus.

Kogu laupäeva lõpetas mahe duo KuuKuu Mänspe kabelis.

Viimase päeva kirikukontsertidest tõi kõige rohkem publikut Robirohi, kes esines Emmaste kirikus. Mõnusalt soe side tekkis muusikute ja publiku vahel Kassari kabelis Rebecca Kontuse, Daana Otsa ja Merje Kägu kontserdil. Kärdla kirikus esinesid Kristi Mühling kandlel ja laulja Anna Mišina Marimaalt. Reigi kirikus mänginud löökpilliduo Redel Ruudus koos lauljatar Mirjam Kivisillaga üllatas publikut ebahariliku koosseisuga ja vaimulike rahvalaulude põnevate töötlustega. Festivali neljanda päeva lõpetanud Eesti-Udmurdi duo AR-GOD võitis samuti kuulajate südameid ja muusikuid ei tahetud kontserdi lõppedes kuidagi minema lasta.

Head Uudised GoodNews