1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. HOIAME HEAD TOITU I Rohetiiger kuulutas välja õigustalgud toidu raiskamise vähendamiseks
HOIAME HEAD TOITU I Rohetiiger kuulutas välja õigustalgud toidu raiskamise vähendamiseks

HOIAME HEAD TOITU I Rohetiiger kuulutas välja õigustalgud toidu raiskamise vähendamiseks

Rohetiiger kuulutas koostöös õiguskantsleri kantseleiga ja advokaadibürooga Sorainen välja õigustalgud, et teada saada, millised juriidilised takistused ei luba inimestel ja ettevõtetel toidu raiskamist vähendada. 

Kampaania „Hoiame head toitu“ käigus tuli välja lugusid sellest, kuidas suuri toidukoguseid visatakse ära, sest kehtivad seadused ei toeta toiduraiskamise vähendamist selliselt, et see oleks toitlustusettevõtetele ja kauplustele mugav ja majanduslikult mõistlik. 

„Olen isiklikult kokku puutunud olukorraga, kus catering keeldub seadusele viidates järelejäänud toitu mulle kaasa pakkimast. Suurem ja süstemaatilisem probleem on aga toidukauplustes, kus igapäevaselt visatakse suuri toidukoguseid prügikasti, sest toidu annetamise ajaaken ei ole kauplustele majanduslikult kasulik. Need on vaid paar näidet sellest, kui ulatuslik probleem on,“ ütles Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.  

2015. aasta Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse (SEI) uuringu järgi jääb aastas Eesti toidukauplustes müümata ligikaudu 12 000 tonni toiduaineid. Enim jääb müümata puu- ja köögivilju (47%), seejärel liha- ja kalatooteid (18%) ning pagaritooteid (13%). Valmistoidu ja piimatoodete osakaal mahakantud toiduainete hulgas on 10% ringis. Mai lõpus valmib SEI uuring, mis annab ülevaate toiduraiskamisest Eestis 2020. aastal. 

Soraineni partneri Karin Madissoni sõnul on õigustalgute eesmärk eelkõige mõista, mis tegelikult toiduraiskamise vältimist takistab – kas asi on seadustes, mis vajavad muutmist või jääb asi seadusetundmise ja rakendamisjulguse taha. “Ootame nii kogemuslugusid kui ka viiteid konkreetsetele seadustele, mis takistavad toidu raiskamise vähendamist. Soovime puhastada seadusruumi ja murda müüte,” rääkis Madisson. 

„Kui õigustalgute käigus tuleb välja, et tegelikult vajavad ettevõtted eelkõige seaduse tõlgendamise ja rakendamise nõu, siis tuleb mõelda, kuidas ettevõtteid selles toetada,“ lisas Truuverk.

Küsimus, mida õigustalgute käigus inimestelt ja ettevõtetelt küsitakse, on: millised regulatsioonid või levinud arusaamad takistavad sinul või sinu ettevõttel toidu raiskamist vältida, vähendada või toitu annetada? Vastamiseks on Rohetiigri kodulehel mitu võimalust. Vastuseid oodatakse 31. maini. Sorainen analüüsib vastused läbi. Ettepanekud juriidiliste takistuste osas vahendatakse analüüsimiseks õiguskantslerile.

Õigustalgutest saab Rohetiigri regulaarne õigusruumi korrastamise formaat, millega muudetakse seadusandlus keskkonda toetavaks.

Kuidas õigustalgutel osaleda? 

  • Mõtle, millised regulatsioonid või levinud arusaamad ei lase sinul või sinu ettevõttel toidu raiskamist vältida, vähendada või toitu annetada.
  • Saada selle kohta e-kiri: oigustalgud@rohetiiger.ee

 

Head Uudised GoodNews