1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Homme algab Ago Russaku nimeline noorte pianistide konkurss
Homme algab Ago Russaku nimeline noorte pianistide konkurss

Homme algab Ago Russaku nimeline noorte pianistide konkurss

3.-4. detsembrini toimub Tartu I Muusikakooli eestvedamisel XXIV Ago Russaku nimeline noorte pianistide konkurss.

Rahvusvahelise žürii ette astuvad 35 õpilast Tartust, Tartu vallast, Elvast, Ülenurmest ja Võrust, kes pühendavad pingelise üldhariduskooli töö kõrval mitmeid tunde päevas pilli harjutamisele. Osalejad esitavad publikule kaks teost – J.S. Bachi teose ja teose vabal valikul. Igas klassis antakse välja kolm auhinnalist kohta, lisaks diplomeid ja eripreemiaid.

Konkursi korraldajad soovivad motiveerida lapsi esinema oma eakaaslaste ees ja ärgitavad õpitut võrdlema teistega. Hindamatu väärtusega on rahvusvahelise žürii kommentaarid. Tänavu on žüriis Martti Raide, Ieva Kostanda ja Vladimira Ljutova.

Konkursi nimi-isik Ago Russak oli omaaegne Tartu kultuurielu viljakas edendaja, H. Elleri nim. Muusikakooli ja Tartu I Muusikakooli direktor, ühtlasi suurepärane pianist ja pedagoog.

Esimest konkursist aastal 1997 kuni tänaseni on konkursil esinenud 1184 õpilast. Neist 399 õpilast on pärit Tartu I Muusikakoolist, 289 Heino Elleri muusikakoolist, 182 Tartu II Muusikakoolist ja 252 õpilast Lõuna-Eesti muusikakoolidest.

Kõigil 24 aastal on oma õpilastega konkursitulle astunud Ago Russaku õpilane Tiiu Noor (Tartu I Muusikakool).  Õpetajatest on kõige rohkem õpilasi konkursile toonud samuti Tiiu Noor: 104.

Konkursi kõrgeimad punktid on saavutanud:

2020 – Markus Kadaste, Elleri MK, õp. Pille Taniloo
2019 – Gustav Karl Metspalu, I MK, õp. Sille Preimann
2018 – Markus Kadaste, Vara Põhikooli muusikaklass, õp. Marina Kasemaa ja Pille Taniloo
2017 – Sander Sirge, I MK, õp. Tiiu Noor
2016 – Marten Mõru, Elleri MK, õp. Kadri Leivategija; Lilian Hindrikson, Põlva MK ja Elleri MK, õp. Raina Urb ja Kadri Leivategija

Konkursi eredaim täht on olnud Tartu I Muusikakooli õpilane Arko Narits, kes konkursil osales kogu õpingute ajal kuuel korral. Esmakordselt osales ta konkursil aastal 2008, konkureerides II klassi õpilasena endast aasta vanemate õppuritega ning pälvides igal osalenud aastal (2008–2013) kategooria ja konkursi üldvõidu. Naritsa juhendaja oli Tiiu Noor.

Konkursil osalenud õpilastest on täna muusikuteed jätkanud Luisa Värk, Lauri Lehtsar, Toomas Valk, Arno Tamm, Karoliis Kaljste, Karl-Markus Kohv, Liina Kullerkupp, Riivo Jõgi, Kathi Koch, Kristjan Ruus, Arno Gabrel Humal, Sander Pehk, Tiina Tomingas, Karel Vähi.

Konkursi toimumist toetavad Eesti Kultuurkapitali Tartumaa Ekspetrgrupp ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital. Konkurss on linnarahvale tasuta.

Head Uudised GoodNews