1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Homme algab Rapla kirikumuusikafestival
Homme algab Rapla kirikumuusikafestival

Homme algab Rapla kirikumuusikafestival

XXVII Rapla kirikumuusikafestival avaneb 27. juunil Rapla kirikus Tõnu Kõrvitsa teose “Sina oled valgus ja hommik” teise maailmaesiettekandega. Tallinna Kammerorkester (pildil) koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga astuvad lavale Risto Joosti dirigeerimisel.

“Oleme alati õnnelikud, kui saame esitleda festivalil Eesti heliloojate uudisteoseid parimate Eesti muusikutega,” ütleb festivali kunstiline juht Pille Lill ja lisab, et publikut ootab enne kontserti kirikuaias vestlus-kohtumine heliloojaga, kus avaneb võimalus küsida küsimusi nii teose kui ka loomise kohta laiemalt.

Festivalil esinevad Raplamaa suuremates ja väiksemates kirikutes väljapaistvad Eesti solistid, ansamblid ja väliskülalised. Oodatud on bariton Massimiliano Viapiano Itaaliast, kes esineb kuulsate Argentiina tangodega 9. juulil Vahastu kirikus Eesti tippmuusikutest kammeransambliga. Itaalia baritoni kuuleb laulmas veel 13. juulil Vigala kirikus Pille Lille ja Rapla suvekoolis osalevate lauljatega. Eesti kuulsaim viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny on kodumaal ja esineb 11. juulil kammerorkestri ning külalistega Norrast, Saksamaalt ja Suurbritanniast Euroopa galal Rapla kirikus. Kõik väliskülalised on juhendamas lauljate ja keelpillimängijate rahvusvahelist suvekooli, mis toimub juba kümnendat korda. Lauljaid on õpetamas lisaks Pille Lill ja Monika Hauswalter Saksamaalt.

Intiimsemas meeleolus saab kuulda mitmeid Eesti väljapaistvaid muusikuid ja tippinterpreete: trompetist Neeme Ots esineb 28. juulil Kehtna kirikus “Trompetite paraadil”; tenor Oliver Kuusik, saksofonist Virgo Veldi ja organist Tiia Tenno on “Palverännaku” kontserdiga 30. juunil Käru kirikus; “Ave Mariad” kõlavad 2. juulil Järvakandi kirikus sopran Kristina Vähi ja pianist Tiina Kärblase esituses, luuletekste põimib seal aga Margus Prangel; bariton Ott Indermitte, viiuldaja Liis-Helena Väljamäe ja organist Hille Poroson esinevad 3. juulil Rapla kirikus. Velise kirikus kuuleb 12. juulil erakordset Ansambel Triskelet esitamas vaimulikke rahvalaule.

Festivali lõpetab 14. juulil Rapla kirikus maailmas üks enim tunnustatumaid Eesti ansambleid Vox Clamantis Jaan-Eik Tulve juhatamisel.

“Muusikutefondil PLMF on suur au olla korraldamas üht Eesti vanimat festivali,” ütleb Lill. Ta lisab: “Oleme tänulikud, et õnnistuse festivali patroonina annab EELK peapiiskop Urmas Viilma, kellega vestlus-kohtumine enne lõppkontserti toimub Rapla kirikuaias.”

Head Uudised GoodNews