1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Homme algab XXII Rapla kirikumuusika festival
Homme algab XXII Rapla kirikumuusika festival

Homme algab XXII Rapla kirikumuusika festival

Amy Elizabeth Corkery
Amy Elizabeth Corkery

15. – 25. juulil astub Raplamaa suuremates ja väiksemates kirikutes üles suur hulk väljapaistvaid Eesti muusikuid ja väliskülalisi. 22. korda toimuval festivalil kohtuvad muusika, Eestimaa kaunid kirikud ja valged suveõhtud. Festivali eestvedajaks on Pille Lille Muusikute Fond (PLMF).

„Rapla Maarja-Magdaleena kirikus ja maakonna väiksemates Velise, Käru, Järvakandi ja Vahastu kirikutes astuvad üles väga eriilmelised ja armastatud muusikud ning kollektiivid,“ rääkis festivali kunstiline juht Pille Lill. „Üle mitme aasta väljub aga festival Rapla maakonna piiridest ning toimub kontsert nii Haapsalus kui Tallinnas.“

Andreas Lend
Andreas Lend
Euroopa Liidu Kultuuriprogrammi toetusel toimuvad selleaastase festivali raames rahvusvahelise koostööprojekti “Euroopa Liidu tõusvad klassikatalendid“ kontserdid, mis ühendavad 32 professionaalset muusikut neljast partnerriigist – Rootsist, Eestist, Suurbritanniast ja Itaaliast. Projekti eesmärgiks on esitleda silmapaistvaid muusikuid ja heliloojaid laiemale üldsusele ning teavitada avalikkust laiemalt muusika ainulaadsest mõjust inimaju arengule.

„Me loodame, et need kontserdid annavad edasi loomingulist atmosfääri, mis tekib vaid siis, kui tuua kokku mitmed nii erineva taustaga suurepärased muusikud,“ ütles projektijuht ja PLMF tegevjuht Leelo Lehtla. „Samuti oleme võtnud sihiks teavitada avalikkust muusika ainulaadsest mõjust inimaju arengule – seda toetavad uuringud on tähelepanuväärsed.”

Suurprojekti raames esitletakse publikule väljapaistvaid soliste ja ansambleid nagu keelpilliorkester Camerata Nordica, Rootsi Puhkpilliansambel ja nende kvintett, Sinfonia Cymru keelpilliorkester ja kvartett ning noored lauljad Rodolfo Celletti, Belcanto Akadeemiast, Amy Elizabeth Corkery (sopran), Angela Giovio (mezzosopran), Joonas Antti Ilari Asikainen (bariton). Esmaettekanded teevad Itaalia helilooja Daniela Terranova ja rootslanna Tina Andersson.

Angela Giovio
Angela Giovio
Festivalil esineb ka suur hulk Eesti tippmuusikuid ja kollektiive, nende hulgas kammerkoorid Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel ja Credo-Allika Eivin Toodo dirigeerimisel, tšellistid Andreas Lend ja Jason Calloway (USA), Oksana Sinkova (flööt), saksofonistid Virgo Veldi ja Raivo Tahvenau ning paljud teised.

Viiendat aastat korraldab PLMF festivali raames ka Rapla Suvekooli, kus sel aastal toimuvad meistrikursused instrumentalistidele ja lauljatele. Juhendajateks on teiste hulgas Sergej Bolkhovets (Rootsi), Mihkel Kerem, Sigrid Kuulmann ja Abigail Fenna (UK). Meistrikursustel osalejad esinevad 17. juuli kontserdil Käru kirikus.

Rapla kirikumuusika festivali patroonideks on kultuuriminister Urve Tiidus ning EELK peapiiskop Andres Põder. Kontsertide piletid hinnaga 3-10 eurot on saadaval Piletilevis ja tund aega enne kontserdi algust kohapeal. Festivali suurtoetaja on Sadolin.

Festivali kava leiab SIIT!

Suvekooli SIIN.

Head Uudised GoodNews