1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Hüppa üle oma varju! Töövarjupäev viib 323 koolinoort tööelu uudistama
Hüppa üle oma varju! Töövarjupäev viib 323 koolinoort tööelu uudistama

Hüppa üle oma varju! Töövarjupäev viib 323 koolinoort tööelu uudistama

Täna toimub Põhja-Eesti Rajaleidja keskuse töövarjupäev „Hüppa üle oma varju!“, millest on vaid kahe aastaga saanud sadadele noortele Tallinnas ja Harjumaal töövarjukogemust vahendav algatus. Sel aastal oli huvilisi juba ka Paidest, Kärdlast, Põltsamaalt ja Tartust.

Kui 2017. aastal, mil põhikooli õpilastele mõeldud töövarjupäev toimus esmakordselt, võttis osa üle 200 õpilase, siis sel aastal pakutakse töövarjutamise võimalust 323 õpilasele. Kandideeriti 93 erinevast koolist ja tänavu jõudis info lausa väljapoole Harjumaad, kus noored avaldasid soovi võimaluse ilmnemisel Tallinna varjutama tulla. „Nii noorte kui ka töövarjutamise võimalust pakkuvate ametiesindajate suur ja aina kasvav huvi on märk sellest, et ka põhikoolile suunatud töövarjupäev on vajalik ettevõtmine,“ sõnab Põhja-Eesti Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Marja-Liisa Vaiksalu.

Kuigi töövarjutamiseks oli valikus lausa 262 erinevat ametipositsiooni, siis kerkisid ikkagi esile ametid, kuhu oli väga suur konkurents. Nii-öelda populaarseimate ametite edetabelit troonis erakorralise kirurgia üldkirurgi koht, mille oli oma esimese valikuna märkinud lausa 45 noort. Järgnesid lennujuhi, politseiametniku, grimeerija, fotograafi ja psühholoogi ametid. „Kahtlemata on tegu väga põnevate erialadega, aga ühest küljest võib nende populaarsus olla tingitud ka sellest, et neid ameteid on palju nähtud meediast, filmidest, kirjandusest. Näiteks lennujuhi amet aeti segamini piloodiga, mis on noortele tuttav ja tuntud,“ selgitab Vaiksalu.

Üldjoones jagub töövarjupäeva eestvedavatel karjäärispetsialistidel noorte kohta vaid häid sõnu – motivatsioonikirjad on pikemad ja põhjalikumad kui eelmisel aastal, noored oskavad oma valikuid põhjendada ja kirja ka korrektselt vormistada. Paraku on aga ikkagi noori, kes viimasel hetkel põhjuseta ära ütlevad ja niimoodi mõne oma eakaaslase, kes esimesena valituks ei osutunud, kogemusest ilma jätavad. „Eks noored olegi eas, kus vastutuse võtmist on võimalik ja vajalik veel õppida,“ sõnab Vaiksalu.

Mitmel järjestikusel aastal töövarjusid võõrustanud Rukkilille lasteaia õppejuht Astrid Hallikas sõnab, et nende muljed on erakordselt head ja päevast on saadud vaid eduelamusi. “Noored tundsid tõesti huvi, mida õpetajad oma töökohal teevad ja küsimused ning tagasiside lehed õpetajatel olid samuti väga sisukad,” räägib Hallikas. Ta soovitab noortel olla veelgi julgemad küsima küsimusi ning vajadusel ka tunnistama, kui varjutatav amet pole siiski sinu jaoks. „Kaotada pole siin võimalik, ainult võita!“ võtab ta selgi aastal Rukkilille lasteaia töövarjud vastu optimistliku ja julgustavana.

Töövarjupäeva värskeima infoga saab end kursis hoida ürituse Facebooki lehel. Rohkem statistikat töövarjupäeva kohta leiab siit.

Head Uudised GoodNews