1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. HUVITAVAD LEIUD I Roosikrantsi tänaval avastati väärtuslikke arheoloogialeide
HUVITAVAD LEIUD I Roosikrantsi tänaval avastati väärtuslikke arheoloogialeide

HUVITAVAD LEIUD I Roosikrantsi tänaval avastati väärtuslikke arheoloogialeide

Tallinna kesklinnas tuli Roosikrantsi tänava taastusremondiga alustamise järel välja väärtuslikke arheoloogilisi leide, mistõttu seiskusid ajutiselt ka ehitustööd.

„Praegu tegelevad arheoloogid leidude tuvastamisega, aga saame juba praegu öelda, et ehitajad sattusid suure ajaloolise väärtusega leiule. Mõistagi tuleb nüüd paik põhjalikult läbi uurida, sest leiud annavad meile palju väärtuslikku informatsiooni linna ajaloost,“ sõnas abilinnapea Andrei Novikov. „Samas võib aga teeremont ja sellest tingitud ebamugavused veidi venida. Muutunud olukorras oleme sunnitud tööde graafikut ja võimalik, et ka projekti muutma.“

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti arheoloog Ragnar Nurk selgitas, et kindel on nii muinas- kui ka keskaegse kultuurkihi olemasolu, mille kõige alumine kihistus puutumata looduslikul liival ulatub Tartu Ülikooli ekspertide poolt keraamikaleidudele antud määrangu järgi tagasi varasesse metalliaega (veidi enne meie ajaarvamise algust). Pealpool on kesk- ja varauusaegne asustuskiht leidudega peamiselt alates 13. sajandist, kuigi osaliselt ei ole välistatud ka muinasaja lõpu dateering. Praeguseks on tuvastatud näiteks üks tulease, ilmselt hoonega seotud postiauke ja kaks kihti ajaloolise Harju väravasse suundunud maantee sillutist. Samas kõrval oli keskajal Barbara kalmistu, millega seonduvalt on seni küll leitud vaid üksikuid lahtisi inimluid varem segi pööratud pinnasest.

„Tegu on meie jaoks ootamatute leidudega, sest keegi ei osanud eelnevalt hinnata säilinud kultuurkihi mahtu. Mõistagi tuli selle uurimiseks nüüd ehitustööd peatada. Kokkulepe uuringute teostamiseks annab lootust, et edasised kaevetööd sujuvad ladusalt,“ lisas Kesklinna vanema kohusetäitja Anu Aus.

Foto: Keiti Randoja

Arheoloogid loodavad praeguseks lahti kaevatud tänavalõigu lähiajal võimalikult kiiresti läbi uurida, misjärel saab ehitaja tööga jätkata. Selleks, et edasisi töid kiirendada ja ajamahukate uuringute vajadust vähendada, korrigeeritakse kavandatavate tehnovõrkude asendit nii, et need paikneksid võimalikult samas koridoris juba olemasolevate torustikega.

Head Uudised GoodNews