1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. II Elektroonilise Pärimusmuusika Festival koondab Viljandisse folkmuusika uue laine esindajad
II Elektroonilise Pärimusmuusika Festival koondab Viljandisse folkmuusika uue laine esindajad

II Elektroonilise Pärimusmuusika Festival koondab Viljandisse folkmuusika uue laine esindajad

puuluup_epf
Puuluup

16. aprillil Viljandi pärimusmuusika aidas toimuv üritus pole ainulaadne mitte ainult Eesti, vaid kogu maailma mõistes.

Teadaolevalt pole kusagil mujal elektrooniliste vahenditega muusikat loovaid pärimusmuusikuid ja maailmamuusikat mängivaid DJ-sid ühele festivalile kokku koondatud. Eelmisel aastal esimest korda toimunud festival võeti artistide ja publiku poolt hästi vastu ja nii on see leidnud oma koha Eesti Pärimusmuusika Keskuse igakevadises programmis.

Korraldajate sõnul moodsale tehnoloogiale ja traditsioonidele pühendatud festival on taaskord jagatud kahte plokki. Päev algab rütmimasina ehitamise õpitoaga, kus Tartu Aparaaditehases tegutsevate tehnikute käe all saab ehitada omale täiesti toimiva rütmimasina (töötoast osavõtt võimalik ainult eelregistreerides). Kell 17.00 jätkub festivali hariv osa DJ Mölsi poolt läbiviidava miksimise õpitoaga, millele järgneb Vaiko Epliku loeng/DJ-sett, kus ta tutvustab ennast mõjutanud pärimusmuusikaplaate.

Kell 20.00 algavad kontserdid, mille juhatab sisse Puuluupi etteaste. Pärimusmuusika punkariteks kutsutud bändi pillivaramusse kuulub selline kogus luupereid, efektiplokke ja kajamasinaid, et neid võiks vabalt ka new wave folkariteks kutuda.

Oma uut heliplaati esitlev kaheksaliikmeline dub-orkester Uus energia kasutab oma muusikas palju mõjutusi kaasaegsest elektroonikast ja bassikultuurist, segades kokku klassikalise Jamaika soundi kaasaegse helikeelega. Esimest korda on aga laiemal publikul võimalik näha täiesti uue pärimust ja biiti kokku miksiva kollektiivi Tintura esinemist. Hip-hopi ringkondades tuntud DJ ja produtsendi Lauri Tähe ning pärimusmuusik Karoliina Kreintaali koostöö algas vaevalt mõned kuud tagasi, aga paari avalikkuse ette jõudnud looga on juba palju tähelepanu püütud.

Paralleelselt elus muusikaga kulgeb kohvikus DJ-programm, kus seekord annavad tooni laia muusikalise silmaringiga Raul Saaremets ja Heidy Purga, kes valmistavad ette erisetid just Elektroonilise Pärimusmuusika Festivali tarbeks. DJ-programm toob kohale ka valdkonna absoluutse tipu – DJ Aroop Roy Londonist, kes lisaks plaadimängimisele ka ise muusikat produtseerib ja välja annab ning kelle lood legendaarse Gilles Petersoni Wordwide saates tihti ettemängimist leiavad. Suures saalis annab oma muusikalise panuse ka eelmise aasta Eesti parim etnomuusika DJ Harl:Etno.

Lisaks muusikale saab Elektroonilise Pärimusmuusika Festivalil osa ka visuaalsest programmist, mille eest vastutab VJ Katre Sulane ning ainulaadsetest saalikujundustest ja valguslahendustest. Aida fuajees aga avatakse samal päeval toimuvale ülemaailmsele Record Store Dayle pühendatud plaadilett.

Head Uudised GoodNews