1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Ilmus rahvatarkusi tutvustav “Hiiekalender 2022”
Ilmus rahvatarkusi tutvustav “Hiiekalender 2022”

Ilmus rahvatarkusi tutvustav “Hiiekalender 2022”

Hiite Maja SA andis välja Eesti pühapaiku, tähtpäevi, tavasid ja rahvatarkusi tutvustava “Hiiekalendri 2022”.

Tavaformaadis seinakalendri hästi loetavas kalendaariumis on ametlike tähtpäevade ja kuufaaside kõrval põlised tähtpäevad koos tavade tutvustusega. Kasutatud on pühade ja kuude maakeelseid nimesid, samuti kohalikku ajaarvamist, mille kohaselt 2022 on 10235. aasta.

Ainulaadne trükis sisaldab lisaks vanade puukalendrite eeskujul koostatud ruuni- ehk sirvikalendrit, mis aitab määrata kuu pehmeid ja kõvasid aegu ning nende abil oma tegemisi paremini kavandada. Lisalehekülgedelt leiab juhised ruunikalendri lugemiseks, samuti selgitusi pühade ja pühapaikade tähenduse ja tavade kohta.

Kalendri kuupildid esitlevad Eesti looduse pühi paiku Harjust Võrumaani ja Virust Saaremaani. Kuude kaupa: 1 – Kastna hiiepärn, 2 – Otepää Pühajärv, 3 – Kolli Nuudaläte, 4 – Helme Orjakivi, 5 – Jägala juga, 6 – Ainja Sinejärv, 7 – Kiiu-Aabla Tittekivi, 8 – Rassi Hiieoja, 9 – Ahitsa Ahitsõ järv, 10 – Tammiku hiis, 11 – Kelu Hiiemägi ja tervendav kivi, 12 – Terikeste Mäesuitsu hiis.

Kalendri koostaja ja fotode autor Ahto Kaasik on eesti vaimse pärandi ja looduslike pühapaikade uurija, tutvustaja ja mõtestaja.

Head Uudised GoodNews