1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Indrek Hirv visandab sõnaportree Sass Suumanist
Indrek Hirv visandab sõnaportree Sass Suumanist

Indrek Hirv visandab sõnaportree Sass Suumanist

Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare muuseumi Sõnaportreede sarja lõpetab poeet Indrek Hirv, kes tuleb rääkima omaaegsest heast sõbrast ja suurepärasest luuletajast Sass Suumanist.

Luuletaja ja maalikunstnik Sass Suuman oli sõltumatu ja isemoodi mees, ütlevad tema omaaegsed seltsilised. Leonhard Lapin on teda nimetanud ka eesti kontseptuaalse luule rajajaks. Suumani luule salapära on nähtud paradoksaalsuses. See justkui annab end kätte, kuid samal ajal libiseb käest. Luuletamine on luiskamine, ütleb Suuman ise ja täiendab: nii nagu vikati luiskamine.

Tõnu Õnnepalu hinnangul pole palju neid, kes alustavad luuletamist 35-aastaselt, aga veel vähem on neid, kes ka 75-aastasena rütmi ja vaimukust käest ei lase. Suuman oli üks neist.

Sõnaportreede sarjas on tuntud kirjanikud visandanud sõnaportree klassikutest, kellest Ilmar Malin on omal ajal maalinud portree. Juttu on olnud Hando Runnelist, Paul-Eerik Rummost, Artur Alliksaarest, kõnelejateks Rein Veidemann, Viivi Luik ja Paul-Eerik Rummo. Sõnaportree Sass Suumanist on ühtlasi viimane võimalus vaadata üle näitus Malini kirjanikuportreedest, sest peagi asuvad maalid tagasiteele Eesti Kirjandusmuuseumisse.

Sõnaportree toimub Tammsaare muuseumis 26. aprillil.

Head Uudised GoodNews