1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Infotunnis räägiti koroonameetmetest ja esimese laine analüüsist
Infotunnis räägiti koroonameetmetest ja esimese laine analüüsist

Infotunnis räägiti koroonameetmetest ja esimese laine analüüsist

Riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas küsimustele koroonaviiruse põhjustatud kriisi leevendamiseks rakendatud majandusmeetmete ning viiruse esimese laine analüüsi kohta.

Riigikogu liikme Jürgen Ligi sõnul on majandusmeetmete puhul olnud suur konsensus kolmes punktis – haiguspäevad, maksuintresside vähendamine ja peatamine ning palgatoetus. Ta soovis teada valitsusjuhi arvamust ülejäänud meetmete ning nende pihta suunatud kriitika kohta.

Peaministri hinnangul on majandusmeetmete pakett tervikuna majandust tugevasti aidanud. Ratas peatus lisaeelarvega tehtud investeeringutel, kohalike omavalitsuste toetamisel ning EASi ja KredExi meetmetel, mis tema hinnangul on olnud kiired ning tõhusad. „Arvan, et need toetused, mis me oleme välja andnud, on olnud õiged,“ rääkis peaminister. „Need on olnud seotud sellega, et stimuleerida majandust, et hoida tööhõivet üleval, on seotud sellega, et paljud toetatud ettevõtetest tegelevad ekspordi, turismiga.“ Ratase sõnul on seejuures alati hinnatud, mis on mõju eelarvele, kui toetatud ettevõtted tegevust jätkavad. „Mis siin salata, need on olnud suured summad, mis tulevad maksurahana tagasi,“ lisas ta.

Kalle Laanet küsis peaministrilt koroonaviiruse esimese laine analüüsi kohta. Ratase sõnul on valitsuse tasandil teemat analüüsitud esimesest minutist alates. Ta märkis, et võrreldes esimese lainega on praegu rohkem isikukaitsevahendeid ning juhitavaid hingamisaparaate. Samuti on suurenenud testimisvõimekus, tugevnenud analüüsid ja uuringud ning panustatud on vaktsiinidesse.

Peaminister Jüri Ratas vastas veel Jevgeni Ossinovski küsimusele Eesti keskkonnapoliitiliste valikute, Jaak Juske küsimusele referendumi, Katri Raiki küsimusele korruptsiooni, Riina Sikkuti küsimusele valitsemise ning Heidy Purga küsimusele kaksikmoraali kohta.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas vastas Kristen Michali küsimusele lennunduse, ühenduste ja turismi kohta. Michal viitas otselendude osas kehtestatud piirangutele ja nende tühistamisele. Samuti uuris ta ministrilt lennufirma Nordica rahastamise kohta.

Aasa sõnul olid lennupiirangute aluseks Balti riikide vaheline kokkulepe ning kriteeriumid inimeste riikidesse lubamise ja väljapoole toimuva liikumise osas. „Balti mull töötas väga hästi, inimesed said Balti riikidesse liikuda ja haigestumine püsis võrdlemisi kaua madal,“ ütles ta. Rääkides Nordica toetamisest, on Aasa sõnul vaja kindlust, et raha eraldamisel kulub see otstarbekalt, aitab ettevõttel kriisiaja üle elada ning tulevikus majanduslikult tasuvalt toimetada, valmisolekuga vajadusel Tallinnast lennata.

Siseminister Mart Helme vastas Toomas Kivimäe küsimustele mobiilsete kiiruskaamerate kasutamise ja nende osutusmärgiga tähistamise kohta. Minister kinnitas, et mobiilsed kiiruskaamerad peavad olema vastavalt seadusele märgiga tähistatud. Samuti märkis Helme, et sedalaadi kaamerate võrdlemisi lühikese kasutusaja jooksul on tuvastatud rikkumiste arv kordades kasvanud ning et kaamerad on enda olemasolu õigustanud.

Head Uudised GoodNews