1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. INVARANNAD I Suvel saab kahes Tallinna rannas vette minna ka ratastooliga
INVARANNAD I Suvel saab kahes Tallinna rannas vette minna ka ratastooliga

INVARANNAD I Suvel saab kahes Tallinna rannas vette minna ka ratastooliga

Eelmisel suvel avati Eestis esimest korda liikumispuudega inimestele ligipääsetavad invarannad, kus käis iga kuu veemõnusid nautimas ligi tosin inimest. Invarannad valmisid koos Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti, linnaosavalitsuste ja turvaettevõttega G4S. Eesti Turvaettevõtete Liit tunnustas invarannad Aasta Tegu 2022 tiitliga.

Foto: Aasta tegu 2022. Ksenija Kurs, Pealinn

Ligipääsetavad invarannad avati kahes supelrannas – Pikakaris ja Pirital. Invarandades on olemas riietuskabiin, puidust terrass, varjualune, merele võimalikult lähedale rajatud kaldtee ning kolm spetsiaalset ujukitega ratastooli, millega saab liikuda ka liival.

Ujuma minemiseks tuli vaid vastavad riided kaasa võtta ja koos saatjaga randa tulla. Edasi aitas ujujat juba sotsiaalameti poolt korraldatud väljaõppe saanud töötaja, kes andis kätte inventari ja valmistas ujuja vette minekuks turvaliselt ette.

“Vees tuleb end vaid vabaks lasta ning nautida vee kandejõudu,” sõnas G4Si rannavalve juht Henry Seemel. Tema sõnul külastas randasid iga kuu ligi tosin inimest. Paljud aga vette ei läinudki, vaid nautisid lihtsalt terrassil olemist.

Foto: Invarand – G4S

Ratastoolis liikuv Helen Bokmann külastas invaranda uudishimust. Tema senine kokkupuude veega oli piirdunud vanni ja dušiga. “Varem ei ole olnud sellist võimalust, et liikumisraskustega inimesed saaksid vette minna. Ja kuna võimalusi ei olnud, siis ei panustanud ma ka ujuma õppimisele.”

Abilinnapea Betina Beškina sõnul oli invarandade rajamine vajalik samm linnaruumi ligipääsetavuse parandamisel. „Omal jalal kõndides ei pruugi me sageli arugi saada, milliste takistustega seisab silmitsi ratastooliga liikuja. Need takistused võivad vahel olla ületamatud ja seada mitmeidki piire. Et suvised rannamõnud ei jääks liikumispuudega inimesele kättesaamatuks, saigi eelmisel aastal Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti, Põhja-Tallinna ja Pirita linnaosavalitsuste ning turvaettevõtte G4S koostöös rajatud invarannad. Mul on heameel, et teenus on leidnud sooja vastuvõtu kasutust ja toob ka sellel hooajal rõõmu paljudele inimestele.“

Omal jalal kõndides ei pruugi me sageli arugi saada, milliste takistustega seisab silmitsi ratastooliga liikuja.

Foto: Invarand – G4S

Seemel märkis, et neil on ääretult hea meel, et G4S sai olla osa nii olulisest projektist nagu invarannad. “Sel aastal muudame Pikakari ja Pirita ranna kasutajatele veelgi mugavamaks ja loodame, et Tallinn on siinkohal eeskujuks ka teistele omavalitsustele ning peagi muutuvad liikumispuudega inimeste ujumisvõimalused mujalgi paremaks.”

  • Invarand on avatud kogu ametliku rannahooaja vältel 1. juunist kuni 31. augustini iga päev kell 12.00–18.00 ning on kasutajatele tasuta. Nädalavahetustel võiks ujukitega ratastooli eelnevalt broneerida, helistades telefonil 5666 2455.
  • Info on leitav ka Tallinna ligipääsetavuse infosüsteemis lips.tallinn.ee.
Head Uudised GoodNews