1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JÄTKUSUUTLIK TURISM I Tallinn liitus Global Destination Sustainability programmiga
JÄTKUSUUTLIK TURISM I Tallinn liitus Global Destination Sustainability programmiga

JÄTKUSUUTLIK TURISM I Tallinn liitus Global Destination Sustainability programmiga

Tallinn liitus rahvusvahelise turismisihtkohtade jätkusuutlikkust hindava Global Destination Sustainability Indexiga (GDSI), tehes olulise sammu linna jätkusuutliku turismiarenduse edendamises.

GDSI hindamise käigus kaardistatakse Tallinna kui turismisihtkoha jätkusuutlikkust 69 rahvusvahelise kriteeriumi järgi – hinnatakse sihtkoha keskkonna, majanduslikke ja sotsiaalseid aspekte. Oluline roll on turismiteenuse pakkujate seni tehtud sammudel jätkusuutliku turismimajanduse edendamisel ning linna turismiarengute suunamisel ja koostöö ettevõtjatega selles vallas. GDS-indeks on maailma juhtiv linnade, nende ürituste ja turismi jätkusuutlikkuse ja tulemuslikkuse parandamise programm. GDS-indeks aitab sihtkoha turismiorganisatsioonidel, turismierialaliitudel ja turismiettevõtetel töötada välja säästva arengu eesmärkide toetamiseks tõhusad strateegiad ja praktikad.

Tallinna turismiarengute eest vastutav abilinnapea Aivar Riisalu kinnitab jätkusuutliku arengu tähtsust. „Turismisihtkoha jätkusuutlikkuse rahvusvaheline hindamine on hea alus eesmärkide ja tegevussuundade seadmiseks Tallinna kui turismisihtkoha jätkusuutlikuks arenguks. Programm annab võimaluse võrrelda Tallinna teiste turismilinnadega ning osaleda aruteludes ja konsultatsioonides oma ala professionaalide ja teiste linnade turismiorganisatsioonidega. Lisaväärtusena on programmil ka turundusväljund, sest jätkusuutlik areng on saamas sihtkohtade üheks oluliseks konkurentsieeliseks,“ ütles Riisalu.

Tallinna arengustrateegias 2035 on visioonina sõnastatud, et Tallinn on roheline maailmalinn, kus elatakse tulevikku vaatavalt ja pärandit väärtustavalt. Tallinn kandideerib Euroopa Rohelise pealinna tiitlile aastal 2023, mis on üks etapp teel roheliseks maailmalinnaks. Tallinna visioonist tulenevalt on ka turismiprogrammi üheks sihiks, et Tallinna turism oleks jätkusuutlik – keskkonda, kohalikku ajaloo- ja kultuuripärandit säästev ning kohalikule kogukonnale väärtusi loov.

„Peame väga oluliseks, et kestlikkus, loodussõbralikkus ja tasakaalustatud areng käivad koos ning muudavad inimeste elu paremaks. Samuti on tähtis, et Tallinna turism oleks tasakaalus – linna külalised saavad meeldiva elamuse ja kohalikud tunnetavad turismimajanduse kasulikku mõju,“ sõnas Riisalu. „Soovime liikuda selles suunas, et kõik meie turismiteenuseid pakkuvad ettevõtted on keskkonnateadlikud, tunnevad universaalse disaini põhimõtteid, on teadlikud vastutustundlikust ja kestlikust ettevõtlusest ning rakendavad neid teadmisi oma teenuste arendamisel.“

GDSI-ga seotud tegevusi koordineerib Tallinna Strateegiakeskuse ettevõtlusteenistuse turismiosakond.

Head Uudised GoodNews