1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jõgeval avati kultuuripärl Airi Rütteri bareljeef
Jõgeval avati kultuuripärl Airi Rütteri bareljeef

Jõgeval avati kultuuripärl Airi Rütteri bareljeef

Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Ainar Ojasaar Airi Rütteri bareljeefiga
Foto: Riina Mägi

Laupäeval avati piduliku ja südamliku tseremooniagaa Jõgeva kultuurikeskuse seinal bareljeef asutuse kauaaegsele juhatajale Airi Rütterile, kes sai tuntuks folklooriseltsi Jõgevahe Pere looja ja eestvedajana, rahvatantsu edendajana ning Eesti Naiste tantsupidude idee algataja ja ühe korraldajana.

Folklooriseltsi Jõgevahe Pere esindajad eemaldasid katte bareljeefilt, kus Airi Rütterit on kujutatud sellele kultuurikollektiivile iseloomulikes rahvarõivastes, milleks on Karja rahvarõivad.

Bareljeefil kujutatakse ka rahvatantsijaid moodustamas ühtset sõõri ümber Airi Rütteri.

Rahvatantsijad tseremoonial
Foto: Marge Tasur

Toonase Jõgeva linnavolikogu liige Mai Treial tegi Jõgeva linna 2017. aasta kaasava eelarve koostamise projekti ettepaneku suunata 10 000 eurot Airi Rütteri bareljeefi rajamisele. „Bareljeefi paigaldamise ettepanekut toetati linlaste poolt kõige enam. Konsulteeriti ka lugupeetud skulptor Mare Mikoffiga, kelle soovitusega valida bareljeefi asukohaks Jõgeva kultuurikeskuse esikülje välissein ka arvestati. Bareljeefi valmistajaks valis töörühm pakkujate hulgast välja skulptor Jaak Soansi,“ ütles Treial, kes on tänane Jõgeva vallavolikogu esimene aseesimees.

Mai Treial koos Jõgevahe Pere liikmetega
Foto: Marge Tasur

„Nagu Airi Rütter on Jõgevamaa kultuuripärl, võib öelda, et Soans on Eesti üks skulptuuripärlitest: tema loodud on näiteks A. H. Tammsaare monument Tallinnas ja Kristjan Jaak Petersoni monument Tartus,” lisas ta.

„Tänan kõiki inimesi, kes toetasid bareljeefi paigaldamise ideed ja kes täiendavalt panustasid nii rahaliselt kui ka nõu ja jõuga. Tallinnast Jõgevale tõi bareljeefi ettevõtja, osaühingu Juta & Kaido juhataja Kaido Lehtla, kes korraldas ka selle paigaldamise kultuurikeskuse seinale,“ ütles Treial.

Bareljeef jäädvustati fotokaameraga
Foto: Marge Tasur

Treiali sõnul pidas Airi laulu, tantsu ja pillimängu kõrval oluliseks ka tugevat kodu ja suguvõsa – nii üksikule inimesele kui ka tervele rahvusele.

Airi oli folklooriseltsi Jõgevahe Pere asutaja ja kauaaegne eestseisja. Ta kuulus Jõgeva linna Pensionäride Ühenduse juhatusse ja pani aluse Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Jõgeva kogudusele. Päris mitmel aastal oligi Jõgeva koguduse inimestel võimalus jumalasõna kuulata Jõgeva kultuurikeskuse saalis, kuni saadi endale eraldi ruumid kunagisse lastesõime majja. Poliitikas olime Airiga mõttekaaslased pikki aastaid. Ta valutas oma südant paljude-paljude inimeste pärast ja võitles inimeste hea käekäigu nimel nii linnavolikogu liikme kui ka sotsiaalkomisjoni esimehena ja hiljem selle liikmena,“ meenutas Mai Treial tunnustatud ja armastatud kultuuritegijat.

Jaan-Ivo Lukas 

Head Uudised GoodNews