1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Jõgeval peetakse neljapäeval emakeelekonverentsi
Jõgeval peetakse neljapäeval emakeelekonverentsi

Jõgeval peetakse neljapäeval emakeelekonverentsi

Jõgeva kultuurikeskusesse oodatakse 14. märtsil neid, kel huvi eesti keele vastu: seal saab Jõgeva vallavalitsuse, Betti Alveri muuseumi, Jõgeva Arukate Akadeemia ja kultuurikeskuse korraldusel teoks emakeelepäeva konverents.

Konverentsil saab kuulata kolme huvitavat ettekannet. Ene Vainik Eesti Keele Instituudist kõneleb tundeid väljendavast sõnavarast eesti keeles, kirjanik ja kirjandusteadlane Lauri Sommer Uku Masingu maailmast ja keelekasutusest ning Jõgevamaa gümnaasiumi õpilane Kadi Värnik suundumustest esmavälteliste pere-tüüpi sõnade käänamises.

„Eestlane on oma tunnete väljanäitamisega üsna kitsi, aga Ene Vainik on tunnetega seotud sõnavara uurinud vähemalt 15 aastat ja saanud sel teemal valmis tuumaka doktoritöö,“ ütles Betti Alveri muuseumi juhataja Toomas Muru. „Lauri Sommer on uurinud põhjalikult Uku Masingu maailma. Masing oli üks omapärasemaid figuure eesti kultuuriloos: ta oli teoloog, orientalist, filosoof, luuletaja, polüglott jne. See, et ta kuulus Betti Alveriga Arbujate sõpruskonda, lähendab teda meile. Kadi Värnik tõestab ettekandega, et gümnaasiumiõpilanegi võib kirjutada heal tasemel keeleuurimuse.“

Muru sõnul soovisid korraldajad publiku ees näha ka mõnd kohalikku aktiivset keelekasutajat. Selleks sobib hästi Jõgeva linnaraamatukogus töötav Tea Lall, kellelt ilmunud juba kaks romaani ning ajakirjades ka jutustusi ja novelle. Tea loebki konverentsil oma loomingut. Algab ja lõpeb ligemale kolm tundi kestev sündmus aga Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja eri vanuses truppide etteastetega. Noori näitlejaid juhendab Lianne Saage-Vahur.

„Kui algul oli plaan pidada konverentsi muuseumis, siis lõpuks otsustasime kultuurikeskuse kasuks, sest kuulama kavatsevad tulla nii Arukate Akadeemia liikmed kui ka Jõgevamaa gümnaasiumi õpilased,“ ütles Muru. „Konverentsi korraldamise idee käiski välja Jõgeva vallavolikogu esimene aseesimees ja Arukate Akadeemia eestvedaja Mai Treial.“

Konverentsile on oodatud kõik keelehuvilised.

14. märtsil peetakse Eestis emakeelepäeva ja 2019. aasta on kuulutatud eesti keele aastaks: sellega tähistatakse eesti keele seadustamist riigikeelena sajand tagasi.

Head Uudised GoodNews