1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jõgevale rajatakse skulptuurpink Ants Paju mälestuseks
Jõgevale rajatakse skulptuurpink Ants Paju mälestuseks

Jõgevale rajatakse skulptuurpink Ants Paju mälestuseks

Ants Paju 80-aastatel heinatöödel
Foto: Ardi Kivimets

8. septembril avatakse Jõgeva linnas mitmekülgse ühiskonnategelase Ants Paju (1944-2011) mälestuseks skulptuurpink, mille valimimist on võimalus toetada annetusega.

Üle 300-eurose annetuse tegija nimi graveeritakse skulptuurpingi graniitsambale.

Üle 500-eurose annetuse tegija nimi graveeritakse graniiti ja annetajale lisandub kingitusena Tauno Kangro miniatuurne pronksskulptuur Hea Linna Vaim.

Skulptor Tauno Kangro kunstiteoses, Ants Paju mälestuseks valmivas skulptuurpingis, kohtuvad mustjashall graniit, pronks ja tammepuit.

Pingi keskel asub graniidist kõnepult, millel pronksist käed hoidmas avatud raamatut. See sümboliseerib Ants Paju riigimehelikku julgust Eesti Iseseisvuse taastajana ja eestluse edendajana.

Raamat tähistab meie rahva hariduse ja vaimsuse väärtust.

Kõnepuldile graveeritakse Ants Paju nimi ning Eesti Looduskaitse Seltsi ja Lions Klubi sümbol, tähistamaks Antsu elutööd meid ümbritseva elava looduse mõtestamisel ja kaitsel. Ants Paju oli Jõgeva Lions Klubi asutajapresident.

Ants Pajule pühendatud monumentpingi projekt

Kõnepuldist lähtuvad 2 tugevat tammepuust pinki, mille otstes graniittahukad. Ühel pool pronksist ketas ja medal. Pronksist kettaheitja ketas on märgiks Ants Paju spordimehelikust võitlejalikust hoiakust, avatud märkmik sulepeaga kannab sõnumi praegusele põlvkonnale, et Eesti loo kirjutamist tuleb julgelt jätkata.

Poleeritud graniittahukatele graveeritakse Ants Paju tekstid:

Unista, teosta, mäleta!
Tegu on mõtte mõõt!
Võidelge ja võitke!

Ants Paju oli Riigikogu liige, Eesti Vabariigi presidendi esindaja rahvusvähemuste ümarlauas, 20. Augusti Klubi liige, Valgetähe ja Riigivapi teenetemärgi omanik, Jõgeva ja Põltsamaa linna aukodanik, Eesti Looduskaitse Seltsi auliige, Eesti Roheliste Liikumise algataja ja eestvedaja, Sõpruse Pargi rajaja, Kaukaasia ja Siberi eestlaste huvide eest seisja, Tammsaare muuseumi rajaja Kaukaasias, ajakirja „Eesti Loodus“ peatoimetaja fosforiidisõjapäevil, Jõgeva linnapea, kettaheitja, kuulitõukaja, mitmete spordivõistluste ellukutsuja, eestluse edendaja.

Skulptuurpingi rajamist on juba toetanud EV siseministeerium, Eesti Olümpiakomitee, 20. Augusti Klubi, Eesti Kergejõustiku Liit, Riigikogu maaelukomisjoni esimees ja ettevõtja Aivar Kokk.

Projekti teostab MTÜ Ants Paju nimeline fond.

Skulptuurpingi rajamist saab toetada annetustega MTÜ Ants Paju nimeline fond kontole SEB Pangas EE121010220264696224.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews