1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Jõhvi programmeerimiskoolis alustab plaanitust rohkem õppijaid
Jõhvi programmeerimiskoolis alustab plaanitust rohkem õppijaid

Jõhvi programmeerimiskoolis alustab plaanitust rohkem õppijaid

Sügisel startivas Jõhvi programmeerimiskooli esimeses lennus alustab plaanitud 200 asemel 215 õppijat, sest kolm nädalat väldanud suvistel katsetel oli silmapaistvaid õppijaid palju. Tulevastest õppijatest on iga viies Ida-Virumaalt ja veerand naised, õppijate keskmine vanus on 27. Kokku hakkavad koolis õppima 16 rahvusest programmeerimishuvilised.

“Planeeritud 200 õppija asemel pakume võimaluse oma kooliteed alustada 215 inimesel. Põhjuseks on tugevad ja motiveeritud kandidaadid, kelles nägime potentsiaali, mida nad saavad meie koolis realiseerida,” kommenteeris koolijuht Karin Künnapas. “Kooliteed alustavad näiteks varem tuukri-, koka-, advokaadielukutse omandanud ja ka juba teistes haridusasutustes õppinud tarkvaraarendajad. Kõigile pakub kool midagi uut ja huvitavat, millest on soov osa võtta.”

Teiste seas alustab kooliteed 32-aastane Jõhvist pärit tuletõrjuja Andres Sulg, kelle jaoks oli suvine sprint päris keeruline eneseületus: “Õige rütmi saavutamine on alguses raske, aga see kõik on tehtav tänu ümbritsevatele inimestele. Keskkond on väga motiveeriv: inimesed aitavad üksteist igas olukorras ja see paneb ka ennast edasi liikuma vaatamata raskustele.”

Andrese öeldut kinnitab tema tulevane õpingukaaslane, 18-aastane Gunta Kļava Lätist: “Ei ole vaja karta, et miski jääb tegemata, sest koos teiste õppijatega leiab alati vastuse.” Gunta lisas veel, et tal oli kaasõppijatega väga lihtne ühist keelt leida ja suhtlema hakata, kuna vaatamata erinevale vanusele, rahvustele ja taustadele ühendas kõiki huvi õppimise vastu.

Programmeerimisõpe algab 13. septembril Sillamäel Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses kuni Jõhvis asuva koolihoone valmimiseni. Kaheaastane õpe põhineb täielikult praktilistel ülesannetel ja on üles ehitatud mänguliselt, iga õppija võib valida endale sobiva tempo. Kogu õppekava läbitakse erinevaid projekte lahendades, mille raskusaste järjest kasvab. Õpitakse mitte ainult erinevaid programmeerimiskeeli, vaid elulisi probleeme lahendades nende rakendamist päriselus. Õppijad saavad valida viie õppesuuna vahel: andmebaasid ja masinõpe, plokiahel ja võrgud, tarkvararakendused ja -liidesed, küberturvalisus ja videomängude arendamine. Samuti tulevad lisamoodulid koostöös kooli partnerettevõtetega, mis tagab õpilaste valmisoleku tööturul olevate probleemkohtadega tegelemiseks.

Kooli käivitamiseks saadi toetust Riigi Tugiteenuste Keskuse ja rahandusministeeriumi loodud Ida-Viru maakonna ettevõtluse ja inimeste tööoskuste mitmekesistamise voorust. Lisaks toetavad kooli tegevust kümned eraisikud, ettevõtted ja organisatsioonid, nagu Bolt, Wise, SEB, LHV, Superangel, Astrec Data, Pipedrive, Confido, Viru Keemia Grupp, Microsoft, Admirals, Adcash, Kaamos, Asutajate Selts, Heateo Haridusfond ja Startup Estonia.

Kood/Jõhvi on uudne praktilist täiendharidust pakkuv kool täiskasvanutele, mis aitab vähendada üha kasvavat puudust tarkvaraarendajate järele. Kool asub Ida-Virumaal, et mitmekesistada sealset haridusmaastikku ja pakkuda kohalikele inimestele ja regioonile tervikuna uusi arenguvõimalusi. Kooli asutajad on Taavet Hinrikus, Marek Kiisa, Mari-Liis Kitter, Maarja Pehk, Merlin Seeman, Rainer Sternfeld, Ede Tamkivi ja Martin Villig.

Head Uudised GoodNews