1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JUBA HOMME I Kaagjärve mõisa suvine aiapidu kasvas suurejooneliseks roosifestivaliks
JUBA HOMME I Kaagjärve mõisa suvine aiapidu kasvas suurejooneliseks roosifestivaliks

JUBA HOMME I Kaagjärve mõisa suvine aiapidu kasvas suurejooneliseks roosifestivaliks

Tartu 2024 kultuuripealinna raames avab laupäeval, 27. juulil oma uksed ja roosiaia üks Lõuna-Eesti haruldasemaid pärle, Kaagjärve mõis. Mõisakultuuri, aiakunsti ning toidu- ja muusikaelamusi tulvil Roosifestival kulmineerub Anne Veski kontsertiga mõisa põlispargi laval.

„Alates sellest, kui mahajäetud mõisa kümme aastat tagasi enda hoolde saime, on meil tavaks igal suvel üheks ilusaks päevaks oma uksed ja aiad külalistele avada. Meile on oluline, et kunagi koolina tegutsenud mõisahoone ei jääks suletuks, vaid rõõmustaks lisaks meie perele ka paljusid teisi. Peod muutusid aasta aastalt populaarsemaks ning pea märkamatult kasvas meie suvine sõpradele korraldatud roosiaiapidu suurejooneliseks Roosifestivaliks,“ rääkis Roosifestivali peakorraldaja, mõisapreili Maritta Pillaroo.

Meile on oluline, et kunagi koolina tegutsenud mõisahoone ei jääks suletuks, vaid rõõmustaks lisaks meie perele ka paljusid teisi.

Nii on Roosifestivalist kujunenud Lõuna-Eesti suve tähtsündmus, mis toob Kaagjärve mõisaaeda üheks kauniks pikaks päevaks kokku palju ilusaid inimesi, rõõmsaid kohtumisi ja mis ütlematagi selge – südasuvise roosiaia õitsva külluse.

„Roosid on meie südameasi, mõisa rosaariumi rajamine oli esimesi suuri otsuseid, mille vastu võtsime, kui aastakümneid hooldamata mõisaõues ringi vaatasime ja mõtlesime, kust pihta hakata,“ sõnas Maritta Pillaroo. „Nüüd toob Roosifestival kohale nii Eesti, Läti kui Leedu hinnatumad roosikasvatajad, kes oma aedades peituvaid sorte tutvustavad ning toimub ka roosilaat, et iga külaline saaks pisut sellest ilust koju kaasa viia. Õhtu kulmineerub ühe ja ainsa roosiaia kuninganna, Anne Veski kontsertiga.“

Roosid on meie südameasi, mõisa rosaariumi rajamine oli esimesi suuri otsuseid, mille vastu võtsime, kui aastakümneid hooldamata mõisaõues ringi vaatasime ja mõtlesime, kust pihta hakata.

Laupäeval kell 11.00 algaval Roosifestivalil leidub tegevusi kogu perele. Toimuvad mõisaekskursioonid, avatud on ühepäevakohvikud ning laadal pakutakse lisaks roosidele ka kohalike kunstnike-käsitööliste loomingut ja maitsvaid hõrgutisi Lõuna-Eesti väiketootjatelt.

Õpitubades saab muuhulgas kätt harjutada roosiõitest veini, moosi ja siirupi valmistamisel. Naispere rõõmuks on avatud ka meestehoid ja grillimisala ning lastele miniloomaaed ja mängumaa. Festivalipäeva peomeeleolu hoiavad üleval särav lauljatar Kaire Rapur, noorte tantsutrupp Lee ning rahvatantsurühm Jandali. Päeva juhib tuntud teleajakirjanik Jüri Muttika.

Õpitubades saab muuhulgas kätt harjutada roosiõitest veini, moosi ja siirupi valmistamisel.

Mõistagi kohtab Kaagjärve mõisa roosiaias rohkem kui ühte kuningannat – nimelt on pikki aastaid tühjalt seisnud uusrenessanslik mõisakompleks saanud uue elu ja hingamise ühe perekonna nelja särava ja külalislahke naise hoole all. Nii toimetavad mõisas igapäevaselt kaks põlvkonda Pillaroode naisperet, emad ja tütred.

„Igasuvine roosiaiapidu pole mitte ainult siinse ilu ja ajaloo jagamiseks, vaid pisut ka aruanne nii sõpradele ja kogukonnale kui kaugematele külalistele, et mida oleme ühe aastaringi jooksul mõisas korda saatnud. Varasematel aastatel on Kaagjärve mõisa traditsioonilise suvepeoga tähistatud nii mõista torni renoveerimist, rosaariumi rajamist kui lipuväljaku valmimist ning National Geographic`u turismivõrgustiku kollase raami paigaldamist mõisa eesaeda,“ selgitas Maritta Pillaroo.

Head Uudised GoodNews