1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Juhist ja töötajast eetilises võtmes
Juhist ja töötajast eetilises võtmes

Juhist ja töötajast eetilises võtmes

Juhist ja töötajast eetilises võtmesMitmed eetilised küsimused kerkivad esile ettevõttele vajaliku töötaja ja ettevõtte juhi vahelises usaldussuhtes. Töötajal on kohustus olla lojaalne oma tööandjale – hoida ärisaladusi, tagada firmas toimuva konfidentsiaalsus, kaitsta ettevõtte huve.

Vahel jätkub see lojaalsus ka pärast töösuhte lõppemist, juhul kui töötajale on kehtestatud konkurentsikeeld, mis keelab teatud aja jooksul konkurentide heaks töötamast. Ent kui töötaja näeb juhtide poolt toime pandud seaduserikkumisi või ebaõiglast teguviisi, kas ta võib lojaalsusest hoolimata selle avalikuks teha? Kas ta tohib seda varjata? Teiselt poolt, tööandja peaks kindlustama töötaja õiguse privaatsusele. Kas ja millal tohib juht lugeda alluva kirjavahetust? Millal on õigustatud tervisetestide tegemine ja kas töötaja võib nendest keelduda?

Personali tööd korraldades seisab juht iga tegevuse puhul eetiliste valikute ees: personali värbamisel, töötaja tegevuse hindamisel ning sellest lähtuvate otsuste langetamisel (premeerimine ja karistamine) ja vallandamisel. Valitud lahenduse eetilisust saab hinnata otsuse tegemise kriteeriume ja elluviimise meetodeid kaaludes.

Ärieetika seisukohast on näiteks oluline, kas vastuvõetud otsused on objektiivsed või diskrimineerivad: kas tehtud tööd hinnatakse tulemust mõjutavate tegurite põhjal või välimuse, isiklike suhete, soo, religioosse kuuluvuse või muude sarnaste tunnuste alusel; kas kõikide osapoolte huvisid on püütud arvesse võtta; kas on võetud tarvitusele kõik abinõud, et hoiduda asjaosaliste tundeid, reputatsiooni ja edasisi võimalusi tarbetult kahjustamast.

Turvalist töökeskkonda ja organisatsioonisiseseid tavasid kujundab eelkõige juht, kuid oma osa on kogu töötajaskonnal. Oluline on uurida, kuidas lahendatakse töötajate omavahelisi ning töötaja ja juhi vahelisi konflikte; kuidas reageeritakse vägivalla ja ahistamise juhtumitele töökohal; kuidas toimida huvide konflikti puhul (näiteks kui töötaja abikaasa asub tööle konkureerivas firmas); millal, kui suures ulatuses ja kellelt on lubatud kingituste vastuvõtmine; kas töötaja peaks kliendi või äripartneri tehtud kingitusest juhti teavitama; kes vastutab tööalase eksimuse tagajärgede eest; kas ja kuidas reageerida, kui töötaja avastab töökaaslase üleastumise seadustest või heast tavast.

Vaata ka: ohtlik seksuaalkäitumine ning seksuaalne vägivald, usuvabadus, privaatsus ja jälgimine

ALLIKAS: TÜ EETIKAVEEB

Uuri materjale lähemalt SIIT

Head Uudised GoodNews