1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JULGED KODANIKUD I Kodanikujulguse aumärgi said sel aastal 11 inimest
JULGED KODANIKUD I Kodanikujulguse aumärgi said sel aastal 11 inimest

JULGED KODANIKUD I Kodanikujulguse aumärgi said sel aastal 11 inimest

Justiitsministeerium tunnustas täna 11 julget kodanikku, kes sekkusid kuritegude korral ja aitasid ohvreid ning mitmel juhul päästsid inimese elu. Aumärgi said Äli Bergmann, Nikolai Bõstrov, Anna Nurste, Nadežda Šorokhova, Alexey Finagin, Andres Mõis, Kristin Rappu, Mattias Miljand, Aino Värnik, Taavi Valter ja Hans (perekonnanime ei soovi avaldada).

„Tänavuste kodanikujulguse aumärgi nominentide seas olid mitmed vaprad inimesed, kes julgesid sekkuda ja aidata avalikus kohas vägivalla ohvriks langenuid. Tunnustamist väärib ka märkamine ja hoolivus, millega eluohtlikkusse seisu sattunuid aidati. Näiteks päästis üks vapper mees tänavu suvel tõenäoliselt ühe imiku elu, kelle joobes isa oli ööseks tänavale vankrisse unustanud ning teine mees 2-aastase lapse uppumisest,“ ütles justiitsminister Maris Lauri.

Mõned näited sel aastal aumärgi saanute lugudest:

  • 9. veebruaril nägi Kristin Rappu, kuidas üks noorem mees peksab tänaval vanemat meest. Juhtum leidis aset Pärnu kesklinnas, kus oli tihe liiklus ja möödujaid palju, aga keegi ei sekkunud. Kuna Kristin oli autoroolis, ei saanud ta kohe peatuda, kuid andis ründaja peletamiseks signaali ja pööras esimesel võimalusel ringi ning sõitis tagasi sündmuskohale. Ründaja peatamiseks sekkus Kristin toimuvasse ning tema otsene tegutsemine ja eemalt lähenev politseiauto sundisid ründajat lahkuma. Kristinil õnnestus teha lahkuvast ründajast ka foto, mis oli küll udune, aga aitas siiski politseil ründaja isiku kindlaks teha. Pärnu maakohus mõistis mehe süüdi avaliku korra raskes rikkumises ja peksmises.
  • 28. juulil kella 23 ajal märkasid Taavi Valter ja tema sõbrad Tallinnas puu alla jäetud üksikut käru, millest kostus nuttu. Vankris oli kolmekuune beebi, kuid Taavi ja ta sõbrad ei leidnud silmapiiril ühtegi täiskasvanut, kes lapse enda omaks tunnistaks. Nii tegidki nad ainuõige kõne numbril 112. Õnneks oli lapsega kõik korras ning politsei tuvastas järgmiseks päevaks ka tema vanemad. Kriminaalmenetluse käigus selgus, et imiku isa tarbis samal õhtul alkoholi ning läks lapsevankriga jalutama. Ootamatult jäi ta nii purju, et ei suutnud enam meenutada, kuhu ta lapsevankri oli jätnud. Öösel avastas isa, et laps ei ole temaga kodus ja helistas ka ise politseisse. Kuid tänu Taavile, kes märkas esimesena üksikut lapsevankrit ja sellest politseile teada andis, päästeti beebi ööst üksinda õues.
  • 21. aprillil sisenes Narvas asuvasse kauplusesse mees, kes lõi seal viibivat müüjat Nadežda Šorokhovat noaga. Seejärel nõudis röövel noaga ähvardades müüjalt raha ja püüdis teda uuesti noaga lüüa, kuid Nadežda tõrjus rünnaku, lüües meest padjaga. Ründaja proovis seejärel kauplusest välja joosta ning Nadežda üritas teda takistada. Naine haaras mehel seljakotist ning riietest, kuid kukkus ise kaupluse ees asfaldile ja kurjategijal õnnestus eemale joosta. Nadežda juurde astus tänaval mööda kõndinud Alexey Finagin, kes küsis kannatanult, mis oli juhtunud ning jooksis seejärel põgenenud mehele järele, sai ta kätte, pidas kinni ning hoidis enda kontrolli all kuni politsei saabumiseni.

Kõigi aumärgi saajate lugudega saab lähemalt tutvuda justiitsministeeriumi kodulehel siin, kust leiab ka varasematel aastatel aumärgi saanute lood.

Kokku esitati aumärgile 23 kandidaati. Kodanikujulguse aumärkide saajad valis nominentide seast välja süüteoennetuse nõukogu.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast. 17 aasta jooksul on koos selleaastaste laureaatidega aumärgi saanud 208 julget inimest.

Head Uudised GoodNews