1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Jüri Ratas Horvaatias: okupeeritud alad on Ukraina alad ja jäävad selleks alati
Jüri Ratas Horvaatias: okupeeritud alad on Ukraina alad ja jäävad selleks alati

Jüri Ratas Horvaatias: okupeeritud alad on Ukraina alad ja jäävad selleks alati

Riigikogu esimees Jüri Ratas rääkis täna Horvaatias Zagrebis toimuval rahvusvahelisel Krimmi platvormi parlamentaarsel tippkohtumisel peetud sõnavõtus, et imetleb ukrainlaste harukordset vaprust Venemaa jätkuvas agressioonisõjas.

„Teie jõud, vastupidavus ja otsusekindlus elada vabana on inspiratsiooniks kogu maailmale,“ sõnas Ratas ja kinnitas, et sellistel ajaloolistel hetkedel tuleb rahvusvahelisel üldsusel kokku hoida. „Peame tõstma Venemaale agressiooni hinda. Peame Ukrainale andma rohkem sõjalist ja muud abi ning samuti toetama Ukraina sõjajärgset ülesehitamist,“ sõnas Ratas ja lisas, et sõjakuritegude, inimsusevastaste kuritegude ja genotsiidi toimepanijate kohtu ette toomine on meie ühine vastutus.

Ühtlasi märkis Ratas, et nädal tagasi võttis Riigikogu vastu avalduse, milles mõistis hukka Ukraina territooriumi annekteerimise ja kuulutas Vene Föderatsiooni režiimi terrorirežiimiks. „Riigikogu avaldus ütleb, et õigusrikkumine ei saa mitte iialgi tekitada õigust. Kõik Vene sissetungijate illegaalselt okupeeritud alad on Ukraina alad ja jäävad selleks alati. Eesti ei tunnista kunagi agressiooni ja võltsreferendumite abil toime pandud Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumisi,“ kinnitas Riigikogu esimees.

Horvaatia ja Ukraina korraldatava tippkohtumise avasid Horvaatia parlamendi esimees Gordan Jandroković, Ukraina parlamendi esimees Ruslan Stefantšuk, Horvaatia peaminister Andrej Plenković ja videosilla teel Ukraina president Volodomõr Zelenskõi.

Plenaaristungil arutasid parlamentide esindajad olukorda Krimmis, keskendudes sanktsioonidele, inimõiguste olukorrale ning Venemaa okupatsiooni majandus- ja keskkonnamõjudele. Kohtumisel oli diskussioonide keskmes Ukraina toetamine ja Venemaale rahvusvahelise surve suurendamine laiemalt, eesmärgiga taastada Ukraina territoriaalne terviklikkus. Tippkohtumisel osalejad võtsid vastu ka ühisavalduse.

  • Tippkohtumise käigus kohtus Ratas ka Moldova parlamendi esimehe Igor Grosuga.
Head Uudised GoodNews