1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jüri Ratas rääkis Leedu parlamendi juhi Viktorija Čmilytė-Nielseniga toetusest Valgevenele
Jüri Ratas rääkis Leedu parlamendi juhi Viktorija Čmilytė-Nielseniga toetusest Valgevenele

Jüri Ratas rääkis Leedu parlamendi juhi Viktorija Čmilytė-Nielseniga toetusest Valgevenele

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Leedu parlamendi juhi Viktorija Čmilytė-Nielseniga, kellega räägiti koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ette võetud sammudest, parlamentaarsest koostööst regionaalsete projektide arendamisel ja toetusest Valgevenele.

„Leedu on Eestile oluline kahepoolne strateegiline partner,“ ütles Ratas. „Meie suhted on väga lähedased. Meil on palju regionaalseid projekte, milles me kaasa lööme ja teineteist toetame, olgu need energeetika-, julgeoleku- või transpordivallas,“ loetles Ratas.

Ratas tänas Leedut aktiivse osaluse ja koordinatsiooni eest Balti Assamblees ning Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) koordinatsiooniaastal. „Peame kindlasti senist head parlamentaarset koostööd jätkama nii juba toimivates Balti ja Põhja-Balti formaatides kui ka kahepoolselt,“ ütles Ratas.

Čmilytė-Nielsen õnnitles Jüri Ratast uues ametis. Ta andis ülevaate koroonaviirusevastasest tegevusest Leedus ja märkis, et saab täna ka ise kaitsesüsti. Homsest koguneb Leedu parlament taas kontaktistungitele. Ratas tutvustas kolleegile riigikogu kaugosalusega istungite korraldust ja andis ülevaate Eesti tegevusest COVID pandeemia ajal. Ratase sõnul on oluline jätkata Euroopa Liidu tasandil ühiseid vaktsiinihankeid, et vajalik kogus doose jõuaks kõikidesse liikmesriikidesse ja inimesed saaksid vaktsineeritud.

Videokohtumisel arutati ka Balti riikide toetust Valgevenele. Ratase sõnul teevad Balti riigid koostööd, et toetada Valgevene kodanikuühiskonda ja demokraatia arengut nii otse kui ka Euroopa Liidu tasandil.

Ratas esitas Leedu kolleegile kutse külastada Eestit ja osaleda võimalusel Eesti iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva tähistamisel.

Head Uudised GoodNews