1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jüriöö pargi tuletornis taaselustus tule süütamise traditsioon
Jüriöö pargi tuletornis taaselustus tule süütamise traditsioon

Jüriöö pargi tuletornis taaselustus tule süütamise traditsioon

Eesti taasiseseisvumispäeval, 20. augustil taaselustati Tallinnas ilus traditsioon – Jüriöö pargi tuletornis süttib tuli igal õhtul, kui Pika Hermanni tornis langetatakse pärast päikeseloojangut Eesti lipp.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul taastati väärikas traditsioon Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastapäevaks. „Jüriöö park kätkeb endas meie maa ja rahva ajalugu, sidudes mineviku tänapäevaga. Nii sümboliseerib ka igaõhtune tule süttimine Jüriöö pargis meie riigi iseseisvuse ja ajaloolise pärandi seotust,“ ütles Kõlvart.

Tuli põleb Jüriöö pargi tuletornis päikesetõusuni, mil sinimustvalge taas Toompeal heisatakse.

Lasnamäel asuv Jüriöö park on Tallinna kõrgeim punkt. Sellel Sõjamäe kõrgendikul toimusid 1343. aastal Jüriöö ülestõusu lahingud muistsete eestlaste ja Liivi ordu vahel. Jüriöö pargi asukohas on üritusi peetud juba eelmise sajandi 20ndatest aastatest alates ning 30ndate keskpaiku alustati pargi rajamisega. Teise maailmasõja tõttu jäi plaanitu tookord ellu viimata. Pargi rajamise idee taaselustati 1950ndate lõpus, kuid praegusel kujul sai park valmis alles aastal 2007. Siis sai alguse ka igaõhtune tule süütamise tava, mis katkes majanduskriisi saabudes.

Head Uudised GoodNews