1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika nõunik Brit Tammiste: kõige olulisem on last kuulata ja uskuda ning julgustada teda oma murest rääkima
Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika nõunik Brit Tammiste: kõige olulisem on last kuulata ja uskuda ning julgustada teda oma murest rääkima

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika nõunik Brit Tammiste: kõige olulisem on last kuulata ja uskuda ning julgustada teda oma murest rääkima

Justiitsministeerium koos teiste asutustega saatis seoses alanud uue kooliaastaga spordiorganisatsioonidele kirja praktiliste nõuannetega, et nad oskaksid märgata ja reageerida olukorras, kui last või noort on trennis väärkoheldud.

„Laps ei pruugi ise alati kohe mõista, kui teda on väärkoheldud, samuti ei oska ta sellest alati rääkida. Tihti kipub aga ka täiskasvanutel nappima teadmisi, kuidas sellises olukorras reageerida, kuigi just neil on spordiorganisatsioonides suur vastutus ja nende reaktsioonist võib sõltuda olukorra edasine lahendamine,“ ütles justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika nõunik Brit Tammiste.

Selleks, et aidata spordiorganisatsioonidel selliste juhtumitega tegeleda lapsi ning ka teisi olukorraga kokku puutuvaid inimesi, saatis justiitsministeerium koos partneritega spordiorganisatsioonidele pöördumise, milles on rida praktilisi nõuandeid, kuidas väärkohtlemise korral käituda ja selliseid olukordi ka ennetada.

„Kõige olulisem on last kuulata ja uskuda ning julgustada teda oma murest rääkima. Samuti on oluline pakkuda tuge teistele organisatsiooni lastele ja noortele ning lapsevanematele, kes samuti võivad vajada võimalust olla ärakuulatud ja saada psühholoogilist nõustamist,“ selgitas Tammiste.

Spordiorganisatsioonidel on üheks võimaluseks leida ja leppida kokku usaldusisikud, kelle poole väärkohtlemise kahtluse korral nii lapsed, lapsevanemad kui töötajad saaksid pöörduda. Vajalik võib olla küsida abi väljastpoolt, helistades hädaabinumbril 112, teatades juhtunust kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajale või helistades lasteabi telefonil 116 111.

Väärkohtlemise ennetamisele aitab kaasa lastekaitse, laste arengu ja heaolu ning väärkohtlemise ennetamise teemasid käsitlevatel koolitustel osalemine või nende korraldamine. Koolitusi saab tellida e-mailil info@antidoping.ee.

Täpsemaid nõuandeid saab lugeda justiitsministeeriumi kodulehelt.

Pöördumisele kirjutasid koos justiitsministeeriumiga alla Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA, Eesti Olümpiakomitee, sotsiaalkindlustusamet, kultuuriministeerium, Spordikoolituse ja -Teabe SA ning Noored Olümpiale SA.

Head Uudised GoodNews