1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kaareperes avatakse Struve meridiaanikaare punkti tähis
Kaareperes avatakse Struve meridiaanikaare punkti tähis

Kaareperes avatakse Struve meridiaanikaare punkti tähis

Kaareperes Aruküla mäel avatakse laupäeval, 10. oktoobril kell 12 Struve meridiaanikaare punkti tähis. Sündmus jätkub kell 12.30 vestlusringiga Kaarepere huvi- ja spordimajas, kus saadakse valdkonna asjatundjate vahendusel rohkem teada Struve geodeetiliseset kaarest.

Struve meridiaanikaar on 200 aasta eest astronoomi ja geodeedi Friedrich Georg Wilhelm Struve eestvedamisel Maa suuruse ja kuju täpsustamiseks ning täpsete topograafiliste kaartide koostamiseks rajatud mõõdistuse ahel, mis koosnes 265 mõõdupunktist ning ulatus Põhja-Jäämerest Musta mereni. Üks triangulatsioonipunktidest paiknes ka Kaareperes Aruküla mäel. Kaarepere naaberpunktid asusid Elva lähistel Aru mäel, Põltsamaa lossitornis, Emumäel ja Tartu tähetornis.

2005. aastal kanti Struve kaar erakordse teaduse ja tehnika saavutusena UNESCO maailmapärandi nimekirja. Struve kaar on teine Eesti kultuurimälestis Tallinna vanalinna kõrval, mis kuulub UNESCO kultuuripärandi nimekirja. Samas on see esimene teadussaavutus, mida tunnustati UNESCO pärandi hulka arvamisega kui kultuuriilmingut.

Aruküla mäele Struve kaare punkti tähist avama kogunevad inimesed saavad kaasa elada ka kettagolfi Jõgevamaa meistrite väljaselgitamisele: sellesse looduskaunisse paika rajati mõned aastad tagasi kettagolfirada. Võistlused algavad kell 10.

Head Uudised GoodNews