1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. “Kahe isanda teener” Ugala teatris
“Kahe isanda teener” Ugala teatris

“Kahe isanda teener” Ugala teatris

Kahe isanda teener Ugala teatris25. jaanuaril esietendub Ugalas komöödialavastus lauludega – Calro Goldoni „Kahe isanda teener“. Lõviosa lavastuse trupist moodustavad Ugalaga kevadel liitunud noored näitlejad ja “nimiosas” teeb ka Draamateatri näitleja ja lavastaja Uku Uusberg.

“Kahe isanda teenri” lavastajaks on Vallo Kirs, kes varasemaltki on klassikat lavalaudadele toonud. Kuid kui Tammsaare ja Dostojevski näol oli tegemist sügavate ja tõsiste klassikatekstidega, siis seekord on kurss renessanssi-aegsel komöödiateatril. Kirsi enda sõnul oli üheks eesmärgiks näidata noori näitlejaid komöödia lavastuses, kus neil pole olnud võimalust veel mängida.

„Kahe isanda teener“ kuulub commedia dell’arte žanri, millele on iseloomulik kindlad tüüpkarakterid, nagu füüsiliselt kiire ja vaimselt aeglane Truffaldino või kõiki kontrolliv jõukas Pantalone. „Kahe isanda teenrit“ peetakse üheaegselt commedia dell’arte tipuks aga ka selle lõpuks. Carlo Goldoni kirjutas algselt „Kahe isanda teenri“ tegevusstsenaariumi, mille lavavorm oli edukas, ent olles rahulolematu näitlejate improvisatsioonidega, kirjutas ta kogu teksti välja, andes sellega saatusliku löögi sajandite vanusele commedia dell’arte traditsioonile.

„Kahe isanda teener“ esietendub Ugala teatri suures saalis 25. Jaanuaril kell 17.00.

Lavastaja Vallo Kirs, lavastusdramaturg Liis Aedmaa, kunstnik Jaanus Laagriküll.

Osades: Adeele Sepp, Marika Palm, Klaudia Tiitsmaa, Uku Uusberg, Rait Õunapuu, Kristian Põldma, Martin Mill ja Vallo Kirs.

Head Uudised GoodNews