1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm: Leedut hübriidrünnaku vastu toetades tagame ka Eesti julgeolekut
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm: Leedut hübriidrünnaku vastu toetades tagame ka Eesti julgeolekut

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm: Leedut hübriidrünnaku vastu toetades tagame ka Eesti julgeolekut

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm kohtus visiidil Leetu oma kolleegide, asekaitseministrite Žilvinas Tomkuse ja Margiris Abukevičiusega. Lisaks külastas ta kindral Žukauskase polügooni, Pabradės paiknevat USA pataljoni ja tutvus Eesti kaitseväe droonimeeskondade tööga Leedu-Valgevene piiril.

„Kogu visiidi keskne teema oli kahtlemata Leedu olukord ja toetamine Aleksandr Lukašenka režiimi poolt mahitatud hübriidrünnakute vastu. Arutasime, kuidas Eesti saab Leedule siin veelgi konstruktiivsemalt abiks olla,“ ütles Kusti Salm.

Kohtumistel Leedu asekaitseministritega käsitleti julgeoleku pingelist hetkeolukorda nii Euroopa Liidu lähinaabruses kui ka maailmas laiemalt.

„Üldist julgeolekupilti vaadates on praegu kaks olulist ja akuutset ohutegurit. Esimene neist on Valgevene hübriidrünnak Leedule, Lätile ja Poolale ning teine on Venemaa ja Valgevene strateegiline suurõppus Zapad-2021. Balti riikide jaoks muudab olukorra tõsisemaks asjaolu, et hübriidrünnakuga paralleelselt käivad ettevalmistused õppuseks Zapad-2021. Selle teravik on suunatud NATO idapiirile, Kaug-Põhjast kuni Ukraina põhjaosani ja kulmineerub järgnevate nädalate jooksul. Venemaa on juba lõpetamas oma vägede siirmist Zapadi polügoonidele,“ märkis Salm.

Lisaks arutati olukorda Afganistanis, koostööd USA-ga hiljutise USA-Balti dialoogi valguses ja ühistegevusi kübervallas.

Head Uudised GoodNews