1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Kaitseministeeriumi valitsemisala vähendab edukalt oma keskkonnajalajälge
Kaitseministeeriumi valitsemisala vähendab edukalt oma keskkonnajalajälge

Kaitseministeeriumi valitsemisala vähendab edukalt oma keskkonnajalajälge

2021. aasta tulemused näitavad, et kaitseministeeriumi valitsemisala on võrreldes 2019. aastaga vähendanud süsiniku jalajälge, tõstnud liigiti kogutud jäätmete osakaalu ja vähendanud veekasutust inimese kohta.

Kaitseministeeriumi valitsemisala süsinikujalajälg oli 2021. aastal 54 358 t/CO2 ekv, mis on võrreldes 2019. aastaga (73 575 t/CO2 ekv) 26% madalam. Jäätmeteke inimese kohta vähenes 10% ja liigiti kogumise osakaal tõusis 38%-lt 47%-ni. Samuti vähenes veetarbimine inimese kohta 18%.

„Keskkonnahoidlik tegutsemine on meie jaoks väga oluline ning kahe aastaga oleme teinud märkimisväärseid samme selles suunas. Suur rõhk on rohelise energia kasutamisel, hoonete energiaefektiivsuse suurendamisel ja veetarbimise kahandamisel, mida oleme seni edukalt suutnud teha,“ märkis kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Tiina Uudeberg.

Asekantsler lisas, et oma mõju on kindlasti avaldanud keskkonnateadlikkuse programm, mis on andnud panuse keskkonnateadlikkuse suurendamiseks ning aidanud eesmärke saavutada. Näiteks on valitsemisalas loobutud suures enamuses joogivee automaatidest ja joogiveena tarbitakse kraanivett.

2021. aastal mõjutasid süsiniku jalajälge enim (59%) võimearendusega seotud sõidukid, sh liitlaste sõidukid. 41% süsiniku jalajäljest pärines hoonete ja objektidega seotud elektri- (32%) ja soojusenergia (9%) toomistes. Hoonete ja objektidega seotud süsiniku jalajälg vähenes võrreldes 2019. aastaga 50%, vähenemise peamine põhjus oli roheelektri päritolusertifikaadiga elektri ostmine ligi 50% ulatuses, hoonete energiatõhususe suurendamine ja taastuvenergia (päike, puit) kasutuse suurendamine.

Süsiniku jalajälg vähenes olukorras, kus soojusenergia kogutarve suurenes peamiselt külmast talvest tingituna ligi 15%. Soojusenergia jalajälje vähendamiseks võetakse võimaluse korral kasutusele kaugküte ja keskkonnahoidlikumad küttesüsteemid (näiteks maaküte koos päikesepaneelidega). Objektide ja hoonete energiatarbest oli 2021. aastal 58% roheline ehk 18% rohkem kui 2019. aastal.

Sõidukite jalajälg suurenes 2021. aastal võrreldes 2019. aastaga 10%, ent seda mõjutasid eeskätt liitlasüksuste arvu ja õppuste mahu suurenemine. Arvestades ühe kütuse poliitikat ja olemasolevaid tehnilisi lahendusi kütuse asendamiseks võimearendusega seotud sõidukites on võimalused sõidukitega seotud jalajälje vähendamiseks veel väga piiratud.

Jäätmetekkes ja veetarbimise vähendamisel tehti edusamme inimese kohta, kuid kogu jäätmeteke suurenes 12% ja veekasutus 2%. Põhjuseks oli isikkoosseisu suurenemine 28% võrra.

Head Uudised GoodNews