1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kaitseminister Luik loodab USA kohalolekule Läänemere piirkonnas
Kaitseminister Luik loodab USA kohalolekule Läänemere piirkonnas

Kaitseminister Luik loodab USA kohalolekule Läänemere piirkonnas

Kaitseminister Jüri Luik kohtus nädalavahetusel USA õhuväe staabiülema kindral David Goldfeiniga, et arutada Läänemere piirkonna julgeoleku, kaitsekoostöö ja rahvusvahelise julgeoleku olukorraga seotud küsimusi.

„USA kohalolekul Läänemere piirkonnas on äärmiselt suur heidutusefekt, mistõttu pean väga tähtsaks USA õhuväe aktiivset osalemist Eestis toimuvatel õppustel,“ ütles Luik.

Kohtumisel kaitseministeeriumis tõdeti, et Eesti õhukaitse parendamiseks on võtmetähtsusega Läänemere-äärsete riikide omavaheline koostöö ja erinevate kaitsesüsteemide integreeritus. Seetõttu investeerib USA ulatuslikult Ämari lennubaasi, et kriisi korral oleks see valmis vastu võtma liitlaste lennuvahendeid.

Kindral Goldfein kinnitas USA raudkindlat pühendumist NATO artiklile 5 ja tunnustas Eestit järjepideva 2% kaitsekuludele panustamise eest. Samuti arutati kohtumisel õhu- ja raketikaitse ning juurdepääsu ja tegevusvabaduse takistamisega (A2/AD) seotud küsimusi. Lisaks puudutati olukorda seoses Iraaniga ja viimaseid sündmusi Hormuzi väinas.

Kindral Goldfein kohtus kaitseväejuhataja kindralmajor Martin Heremi, õhuväeülema kolonel Riivo Valge, küberväejuhatuseülema kolonel Andres Hairki ja NATO kübekaitsekeskusejuhataja kolonel Jaak Tarieniga ning osales Ämaris Eesti õhuväe 100. aastapäeva õhusõul.

„Eestil on 100-aastane õhuvägi, mida tunnustavad ka meie liitlastest sõbrad. USA õhuväeülem kui teadaolevalt maailma võimsaima õhuväe esindaja on võtnud spetsiaalselt aja, et tulla õnnitlema ühte väikseimat õhuväge maailmas. See on suur tunnustus meie panusele NATO-s,“ ütles Valge.

Kindral Goldfein on USA õhuväe kõrgeim sõjaväeline juht ja kuulub USA staabiülemate ühendkomiteesse, mille ülesannete hulka kuulub presidendi ja kaitseministri sõjaline nõustamine.

Head Uudised GoodNews