1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kaitseväe akadeemia alustas õppeaastat Tartus marsiga presidendi ees
Kaitseväe akadeemia alustas õppeaastat Tartus marsiga presidendi ees

Kaitseväe akadeemia alustas õppeaastat Tartus marsiga presidendi ees

Kaitseväe akadeemia alustas uut õppeaastat taaskord piduliku marsiga läbi Tartu linna, kadettide ees sammumas akadeemia uus ülem kolonel Vahur Karus.

Kadette käisid Raekoja platsis tervitamas president Kersti Kaljulaid ja linnapea Urmas Klaas. Kaljulaid külastas Tartus Jaan Poska Gümnaasiumit.

“Mul on hea meel tarkusepäeval siin Jaan Poska Gümnaasiumi koolipere ees seista,” ütles president gümnaasiumis. “Teie kool on mõnes mõttes minu unistuste kool, millest olen nende aastate jooksul püüdnud palju rääkida. Kool, kus saab rohkem olla ise õppimist, ise avastamist. Õpetaja on kooliteel toetaja. Õpetaja ei ole tänapäeval enam see, kes seisab klassi ees ja paneb meile õiged mõtted pähe.”

“Mida rohkem on koolis segadust erinevate valikainetega, seda põnevamaks kujuneb ju teie isiklik haridustee. Saan aru, et siin koolis on see parimal võimalikul moel lahendatud. Ma ei tea küll, kuidas õpetajad selle üle elavad, kui teil on 555 erinevat tunniplaani, aga igal juhul tehakse selle nimel ja heaks kõik, et teil oleks võimalik õppida ühtaegu nii reaal- kui ka humanitaaraineid, ühtaegu inseneriteatusde aluseid ja samal ajal sinna sekka midagi hoopis teisest vallast,” jätkas ta.

“Mul on hea meel, aga olen ka kade, et teil on selline kool. Mul on ka hea meel, et meie digiõppe vilumus on nüüdseks juba kätte harjutatud, aga oleme siin ikkagi kõik koos ja õues. Positiivne on, et väärtustame nüüd hulga rohkem, kui saame hommikul üles tõusta ja kooli minna. Teiselt poolt teeme ka üha rohkem asju õues – on selgunud, et Eesti kliima ei ole sugugi nii hull, et ei saaks asju ka õues teha, kui selleks on vajadus ja õige riietus,” sõnas ta.

“Te olete küllalt suured, et mõista – kõigis nendes viimase aasta jooksul astutud sammudes ja ka neis, mida ilmselt hakkame sellel aastal astuma, et pärgviirus lõpuks seljatada, on teil võimalikult palju kodanikuvastutust üles näidata,” ütles president. “Kodanikuvastutus on üks suur asi, mida tänapäeva koolis saab ja peab õppima. Selle kohta võib öelda ka inimeseks olemise kõrge kunst. See on midagi, mida meie muutuvas tehnologiseeruvas koolikeskkonnas peab järjest rohkem eraldi harjutama ja õppima.”

Head Uudised GoodNews