1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Kaljulaid Sofias: tuleb kontrollida kriitilise tähtsusega ühendusi ja taristut
Kaljulaid Sofias: tuleb kontrollida kriitilise tähtsusega ühendusi ja taristut

Kaljulaid Sofias: tuleb kontrollida kriitilise tähtsusega ühendusi ja taristut

„Selle sajandi suur võitlus on, kes kontrollib kriitilise tähtsusega ühendusi ja taristut. Peame siin oma jõud ühendama, et seda teeksid demokraatlikud riigid,“ ütles president Kaljulaid täna Sofias toimunud kolme mere tippkohtumisel.

Kuus aastat tagasi alguse saanud kolme mere algatus on praktiline koostöövorm, millel on suur potentsiaal anda tõuge pandeemiajärgse majanduse taastumisele ja tugevdada selle konkurentsivõimet. Kolme mere piirkond on Euroopa majanduskasvu vedades tohutu potentsiaaliga. Koos Eestiga kuulub siia 110 miljonit inimest ja soov on tarku ühendusi arendada eelkõige energia-, transpordi- ja digisektoris.

„Peame ennast rohepöörde abil tugevamaks muutma. Ja et roheliseks saada, peame veenduma, et EL-i roheline mull on õhukindel. Praegu see seda veel ei ole, sest meil ei ole piirilevi piirangut, mis hoiaks musta energia siit turult eemal. Ka Eestis on energiatootmine muutunud passiivselt kliimaneutraalseks, aga teame, et me ei kasuta selleks rohelist energiat,“ lisas Eesti president.

Riigipea sõnul suudab kolme mere algatus olla nutikate lahenduste oivakeskus, mis tõukaks ka kasvu läänes, kuna meil on vähem vana piiravat taristut, mis uue ehitamist takistaks: „Koostöös saame toetada ka demokraatiaid idapartnerlusriikides ja Lääne-Balkanil, et nad saaksid olla osa demokraatlikust ja ühendatud maailmast.“

Riigipea rääkis ka poliitilistest pudelikaeltest tarneahelates. „Pandeemia näitas meile, et turgude sulgemisel võime kaotada kõik. Selle asemel peame mõtlema, kuidas neid turvaliselt avatuna hoida – konkurentsivõimelisuse huvides vajame nutikat lubavat õigusruumi,“ rõhutas president Kaljulaid.

Need teemad olid samuti jutuks kohtumistel Euroopa Komisjoni asepresidendi Margrethe Vestageriga ja Horvaatia peaministri Andrej Plenkovićiga.

Ka sügisel toimuv Tallinn Digital Summit on pühendatud kolmele merele, mis toovad kokku 12 Euroopa Liidu riiki Aadria mere, Läänemere ja Musta mere vahel.

Head Uudised GoodNews