1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Kärdla kirikus kõlab Hiiumaa heliloojate looming ja Marianna Liiki teose maailmaesiettekanne
Kärdla kirikus kõlab Hiiumaa heliloojate looming ja Marianna Liiki teose maailmaesiettekanne

Kärdla kirikus kõlab Hiiumaa heliloojate looming ja Marianna Liiki teose maailmaesiettekanne

Festivali „Eesti muusika pidupäevad. Rudolf Tobias 150″ laupäeval, 3. juunil kell 18 Kärdla kirikus toimuval kontserdil kõlab Eesti tippkammerkoori Collegium Musicale esituses Hiiumaaga seotud heliloojate looming. Kontserdil astuvad üles ka XV Rudolf Tobiase nimelise klaveriõpilaste konkursi laureaadid.

Kontsert algab loomulikult Rudolf Tobiase kooriloominguga, seejärel tuleb ettekandele Erkki-Sven Tüüri „Omina mutantur” (2020) ning kolm teost, mille autor on Marianna Liik, sh „Psalm 38,39″ mis kõlab maailmaesiettekandes ja on kirjutatud koorile ja elektroonikale. Neljandaks Hiiumaaga seotud heliloojaks sellel kontserdil on Erkki-Sven Tüüri poeg Lauri-Dag Tüür ja tema teos „Mu sees on kollane kera” (2017).

Dirigent Endrik Üksvärava sõnul teeb kontserdi eriliseks kõigepealt juba see, et sellel kõlavad ainult Hiiumaaga seotud heliloojate teosed, samas aga ka ajatelg, mille vahemikus teosed kirjutatud on. „Loomulikult on igal heliloojal oma helikeel, kuid kindlasti on neid ühendavaks märksõnaks kaasaegsus. Rudolf Tobias oli heliloojana ajast ees ja on kaasaegne veel tänagi. Sama võib öelda ka teiste Hiiumaa heliloojate kohta,” rääkis Üksvärav. „Samas, selline on ju ka Hiiumaa ise – vaatamata oma saarelisusele ja arhailisusele kaasaegne ja innovaatiline. Ja ei saa märkimata jätta, et just Hiiumaalt on pärit Eesti kaks olulisemat sümfonisti – Tobias ja Tüür. Hiiumaa on väega saar.”

Helilooja Marianna Liik ütles, et teose „Psalm 38,39″ esimesed ideed sündisid 2018. aastal Mehhikos Morelias residentuuris viibides. Mõningad helid, mida elektroonilises partiis kuulda saab, on Mehhikos salvestatud. „Inimese päevade mõõt on üks väike tühine hetk ajavoolus. Samas, „teie juuksekarvadki on kõik ära loetud” (Mt 10:30). Need on mõõtmed, millega igaüks silmitsi seisab. Mõista oma olulisust, samal ajal mitte püüda olla või näida midagi rohkemat. Mitte raisata elu, vaid seda väärtustada.”

Marianna Liik (s.1992) on sündinud ja kasvanud Hiiumaal Kärdlas ja lõpetanud Rudolf Tobiase nimelise Kärdla muusikakooli viiuli erialal. 2017. aastal lõpetas ta Eesti muusika- ja teatriakadeemia heliloomingu magistriõppe Helena Tulve ja Margo Kõlari juhendamisel. 2014. aastal omandas ta samas bakalaureusekraadi elektroakustilise kompositsiooni erialal õppides Margo Kõlari ja Malle Maltise käe all. 2017-2018 täiendas ta end Antwerpeni kuninglikus konservatooriumis Wim Henderickxi õpilasena.
Marianna Liik on kirjutanud muusikat orkestrile, ansamblitele, koorile ning elektroakustiisi teoseid, loonud filmi- ja teatrimuusikat.

Foto: Marianna Liik

Kammerkoor Collegium Musicale on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori asutaja ja dirigent on Endrik Üksvärav. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, eriti oluline on Eesti heliloojate looming.
Koori 13. tegutsemise aastasse jäävad kontserdid ja festivalid nii Eestis kui ka Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Lätis, Maltal, Iisraelis, Liibanonis, Kreekas, Hollandis, Jaapanis, USA-s ja Kanadas. Olulistest festivalidest saab välja tuua näiteks „Rhein Vokal” ja Schleswig-Holsteini festival Saksamaal, Al Bustani rahvusvaheline festival Liibanonis, „Moravsky Autumn” Brnos, Tšehhis ja „Wratislavia Cantans” Poolas. Kollektiividest kindlasti Helsingi Barokkorkester (Soome), Hamiltoni Filharmoonia orkester (Kanada), Raschér Saxophone Quartet (Saksamaa), NFM Leopoldinum Kammerorkester (Poola) ja barokkansambel Barrocade (Iisrael). Aastas annab koor ligi 40 kontserti. 2020. aastasse jäi ühtlasi kolme tunni jagu Eesti heliloojatelt tellitud teoste esiettekandeid.
2017. aastal võitis koor EBU rahvusvahelise koorikonkursi „Let the People Sing” grand prix.
Eesti Kultuurikapitali helikunsti sihtkapital tunnustas kammerkoori Collegium Musicale ja dirigent Endrik Üksväravat 2018. aastal aastapreemiaga Eesti koorimuusika särava edendamise ning pühendunud ja kõrgetasemelise tutvustamise eest nii Eestis kui ka välismaal.

Aasta alguses valminud Erkki-Sven Tüüri koorimuusikaalbum „Canticum Canticorum Caritatis” pälvis tänavu mais Saksamaa plaadikriitikute ühenduse auhinna -„Preis der deutchen Schallplattenkritik”.

  • Koori tegevust toetavad Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Go Hotel Schnelli ja AS Ida-Tallinna Keskhaigla.

Lisainfot leiab siit!

Head Uudised GoodNews