1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Karis lahkuvale Venemaa suursaadikule: julgeolekukriisi lahendamiseks peab dialoog jätkuma
Karis lahkuvale Venemaa suursaadikule: julgeolekukriisi lahendamiseks peab dialoog jätkuma

Karis lahkuvale Venemaa suursaadikule: julgeolekukriisi lahendamiseks peab dialoog jätkuma

President Alar Karis kohtus Kadriorus ametist lahkuva Venemaa suursaadikuga Eestis Aleksandr Petroviga ning arutas temaga Eesti ja Venemaa vahelisi suhteid ning Euroopa julgeoleku murettekitavat olukorda.

„Eesti jälgib väga tähelepanelikult Venemaa relvajõudude jätkuvat koondumist Ukraina piiridele. See on oht kogu Euroopa julgeolekule ning Venemaa kannab vastutust olukorra de-eskaleerimise eest,“ ütles president Karis.

Riigipea märkis, et sellised erinevad diplomaatilised liinid nagu NATO-Venemaa nõukogu kohtumine ja dialoog OSCE-s on võimalused, mille vahendusel leida lahendus praegustele pingetele. „Meie oleme dialoogiks valmis ja pall on Venemaa käes, neil tuleb otsustada, kas soovitakse leida koostöötahet, et lahendada tekkinud olukorda diplomaatiliselt,“ sõnas riigipea.

President Karis märkis, et nii Eesti kui Euroopa Liit sooviks normaalseid suhteid Venemaaga, kuid selle vaieldamatuks eelduseks on lahendus konfliktile Ida-Ukrainas.

Eesti ja Venemaa peavad riigipea sõnul erinevatel teemadel suhtlema. „Kuigi meie riikide ametnikud ja diplomaadid suhtlevad pidevalt, oleks siiski normaalne, et naabrid räägiksid omavahel rohkem. Kahepoolsest välisministrite kohtumisest on möödas seitse aastat, ehk oleks vähem pingeid, kui me sagedamini kohtuksime,“ sõnas president Karis.

Suursaadik Aleksandr Petrov andis oma volikirja üle 15. oktoobril 2015. aastal, mil ta asus tööle Venemaa suursaadikuna Eestis.

Head Uudised GoodNews