1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Keskkonnakomisjon arutab ohtlike jäätmete käitlemist Eestis
Keskkonnakomisjon arutab ohtlike jäätmete käitlemist Eestis

Keskkonnakomisjon arutab ohtlike jäätmete käitlemist Eestis

Riigikogu keskkonnakomisjoni tänasel istungil on tähelepanu keskmes ohtlike jäätmete käitlemise korraldamine Eestis. Samuti soovib komisjon saada teavet AS Epler & Lorenz plaanidest seoses Tartu äärelinna rajatava Eesti suurima ohtlike jäätmete põletamise tehasega.

Keskkonnakomisjoni esimees Erki Savisaar ütles, et ohtlike jäätmete käitelemisel tuleb erilist tähelepanu pöörata keskkonnasõbraliku tehnoloogia kasutamisele. „Käitlemine peab olema selline, et see ei tooks kaasa keskkonnale muid negatiivseid mõjusid, seda ei atmosfääriõhule ega ka põhjaveele,“ rõhutas Savisaar. Ta lisas, et tehase rajamisele peab eelnema põhjalik keskkonnamõju analüüs.

Keskkonnakomisjoni liikme Mart Võrklaeva sõnul tuleb tehase rajamisel arvesse võtta kohaliku omavalitsuse seisukoht. „ Samuti on tähtis sealses piirkonnas elavate inimeste arvamus, et mitte halvendada nende elukeskkonna kvaliteeti,“ toonitas Võrklaev. Ta lisas, et tehase rajajad on küll kinnitanud, et tehase lähedal olevad elumajad ja asutused ei pea muretsema haisu pärast, mis põletamisel tekib, sest planeeritavas tehases toimub jäätmete käitlus täielikult hoone sees. Kõik lõhnaeristused, mis tekivad, lähevad põletusse, kõik lõhnad, mis tekivad, imetakse põletusseadmesse ja sellega on tagatud see, et hoonest midagi välja ei lähe.

Praegu ollakse planeeritava tehase loomisega nii kaugel, et keskkonnaametile on tehtud hoone rajamiseks taotlus ja hoone ise on projekteerimises. Kas keskkonnamõjude hindamist on vaja või mitte, seda otsustab Keskkonnaamet. Samale tegevusele on aastaid tagasi keskkonnamõjude hinnang tehtud.

Jäätmefirma Epler & Lorenz plaanib Tartu äärelinna Eesti suurimat ohtlike jäätmete põletamise tehast. Uus tehas tuleb Ravila tänavale kohta, kus praegugi asub ohtlike ainete põletamise tehas. Kui praeguse ohtlike ainete põletamise tehase võimsus on 2000 tonni aastas, siis uue tehase võimsus on plaanide järgi 15 000 tonni aastas.

Keskkonnakomisjoni tänasele istungile on kutsutud Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti ja AS Epler & Lorenzi esindajad.

Head Uudised GoodNews