1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KESKKONNASÄÄSTLIKKUS LINNALIIKLUSES I Tartu testib linlaste huvi kastirataste vastu
KESKKONNASÄÄSTLIKKUS LINNALIIKLUSES I Tartu testib linlaste huvi kastirataste vastu

KESKKONNASÄÄSTLIKKUS LINNALIIKLUSES I Tartu testib linlaste huvi kastirataste vastu

20. jaanuaril alustab Tartu Linnavalitsus Tartu velorendi pilootprojekti, millega pakutakse eraisikutele ja ettevõtjatele võimalust proovida kastirataste kasutamist oma igapäevase logistika korraldamisel ning uuritakse tartlaste huvi kastirataste teenuse vastu.

Pilootprojekti käigus pakutakse laenutamiseks kolme erinevat elektrilist kastiratast, millest üks on mõeldud ainult kaubaveoks ja kaks sobivad ka inimeste transpordiks. Kastirataste kasti maksimaalne kandevõime on 80 kilo, inimeste veoks sobivad kastid on varustatud turvavöödega.

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on kastirattad paljudes Euroopa riikides juba väga populaarsed, kuid Eestis on neid linnapildis näha siiski suhteliselt harva. “Tartu on seadnud eesmärgiks suurendada keskkonnasäästlike liikumisviiside osakaalu linnaliikluses. Üheks võimaluseks on kastirattad, millega saab tuua poest toidukraami, viia lapsi lasteaeda või korraldada ettevõtete logistikat. Soovime kastirattaid erinevatel aastaaegadel testida, seetõttu ei pelga me alustada ka keset lumerohket ja külma talve. Aastaringseid rattasõitjaid tuleb Tartus üha juurde ning meil ei ole põhjust rääkida jalgrattast kui hooajalisest liikumisvahendist,” lisas Tamm.

Kui eraisikutel või ettevõtjatel on huvi kastirataste pilootprojektis kaasa lüüa ja katsetada kastiratta kasutamist oma igapäevases tegevuses, palutakse ühendust võtta velorent@tartu.ee või tel 736 1266. Kastiratta ühe nädala kasutustasu on pilootprojekti raames 25 eurot.

Kuni suve lõpuni kestva pilootprojekti käigus oodatakse kastirataste kasutajatelt tagasisidet, et arendada ühiselt välja kasutajasõbralik teenus. Vastavalt kasutajate tagasisidele on tulevikus võimalik jalgrataste arvu ja valikut suurendada. Linnavalitsuse eesmärk ei ole avaliku sektori poolt kastirataste renditeenust pakkuda, seega kui tekib erasektori huvi sellise teenuse pakkumise järele, siis see on väga oodatud.

Kastirataste laenutust hakkab korraldama Tartu Linnatransport, kellel on olemas vajalik tehniline baas ja kogemus Tartu rattaringluse korraldamisest.

Velorent on kutsutud ellu projekti Cyclurban+ raames Euroopa Kliimaprogrammi toel.

Head Uudised GoodNews