1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kevadel avatakse Vormsil turistidele Saxby majakas
Kevadel avatakse Vormsil turistidele Saxby majakas

Kevadel avatakse Vormsil turistidele Saxby majakas

Saxby majakas Foto allikas: www.vormsi.ee
Saxby majakas
Foto allikas: www.vormsi.ee

Enam kui seitse aastat tegutsenud MTÜ Vormsi Tuletorni linnak avab Saxby majaka eeloleval kevadel turistidele külastamiseks, kuid ei looda projektilt kasumit teenida.

“Kui me mõtleme reaalselt tulu teenimisele, siis pigem on see väga low profit projekt. Miinust võib-olla mitte, aga mingit ülimäärast tulu ei tule sealt kindlasti mitte,” ütles Vormsi vallavanem Tanel Viks, kelle sõnul on Kihnus sarnane Gordoni süsteemi malmplaatidest tuletorn, mille all müüakse suveniire ja jäätist. Paraku tähendab selline äritegevus tugeva tuulega ringilendavaid jäätisepabereid ja loodusesse poetatud taarat. Seega pole Vormsil plaanis tuletorniga kohvikulaadset lahendus ühildada.

“Põhimõtteliselt on lepingud alla kirjutatud. Kui hakkab suur turismihooaeg peale, siis on ta ka avatud,” rääkis Viks linnaku avamisplaanidest ja lisas, et hiljemalt mais on külastajad linnakut vaatama oodatud. “Aprill võib meil sõltuvalt ilmast olla veel väiksemat sorti jääaeg, aga aprilli teine pool läheb juba kiirelt soojaks, nii et mais on tuletornilinnak kindlasti lahti.”

Enne avamist tuleb teha veel maaomandiga seonduvat tööd. “Seal on tegelikult kolm kinnistut ühe plangu taga. Üks neist on eraisikule kuuluv, kes ka seda tuletornilinnakut veab. Lisaks on tuletornilinnak ja lisaks väike muuseumilaadne üksus, kus eksponeeritakse ümberkaudseid leide,” selgitas Viks. “Täna on eraisikule kuuluv kinnistu ja tuletornikinnistu külastaja jaoks omavahel eraldamata. Kes meist tahaks, et porgandipeenra või akna peale tulevad turistide hordid. Sinna vahele on vaja ehitada üks aed – see on kõige olulisem asi, aga see ootab maa sulamist.”

Vabariigi aastapäevaks plaanib Viks toimima saada uue kodulehekülje, mis on tõlgitud erinevatesse keeltesse ja hallatav nutiseadmetega. Lisaks sellele on väljas ka infotahvlid.

Saxby külas asuva Vormsi tuletorni kinnistu on 600-ruutmeetrine transpordimaa, millel asuvad Vormsi põhja-liitsihi alumine tuletorn ja selle tehnohoone. Vormsi tuletorn ehitati 1864. aastal ning see on kultuurimälestis. See on Eesti esimene monteeritud Gordoni süsteemi malmplaatidest tuletorn. Vormsi tuletorni kasutatakse meresõiduohutust tagava navigatsioonimärgina.

Tuletorn on avatud suvel teatud kellaaegadel ja talvel jäätee olemasolul ning muul ajal kokkuleppel. Tuletorni tutvustab giid.

Head Uudised GoodNews