1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kinnisvaraekspert: tõenäoliselt on pika üürilepingu sõlmimiseks käes soodsaim aeg 
Kinnisvaraekspert: tõenäoliselt on pika üürilepingu sõlmimiseks käes soodsaim aeg 

Kinnisvaraekspert: tõenäoliselt on pika üürilepingu sõlmimiseks käes soodsaim aeg 

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa juhi Jaanus Lauguse sõnul on üürihinnad põhjas ning pigem on oodata tõusu, mistõttu tasub praegu pikemad lepingud ära sõlmida.

Jaanus Lauguse sõnul toimus viimase poole aasta jooksul Tallinnas ja Harjumaal keskmise üüritaseme paarikümne protsendiline langus. „Praeguseks on üürikorterite pakkumine portaalides vähenemas. Paljud inimesed on tõusvate laenuintresside tõttu ostuotsusega äraootavad ja pigem üürivad ning see tõstab segmendis nõudlust. Oleme Uus Maas küllaltki veendunud, et üürihinnad enam alla ei tule, pigem lähevad nõudluse kasvades vaikselt üles, eriti kui üliõpilased hakkavad varasuvel linna kortereid otsima. Seetõttu on praegu soodne aeg pikema üürilepingu sõlmimiseks,“ kommenteeris Laugus.

„Praegu veel saab kaubelda. Pikema lepingu puhul võivad omanikud hinnas veidi alla tulla, eriti kui üürniku taust on kontrollitud, renomee hea ja maksekäitumine korras. Just sellist üürnikku tahetakse pikalt hoida ja saadav kõrge hind pole peamine argument,” ütles Laugus.

“Kesklinna kallimate korterite segmendis on tekkinud teatud diferentseerumine. Mõningad aadressid on väga hinnas ja teised mitte. Huvi on kõrge mere lähedal nö kuldsel miilil paiknevate üürikorterite vastu. Eriti nõutud on Rotermanni kvartal ja Noblessner. Lisaks teised uusarendused kesklinna tuiksoonel. Samas veidi vanemate Kesklinna majade korterite osas on rohkem läbirääkimisruumi,” ütles Laugus.

“Surve all on ka investorid, kes ostsid turu viimases tõusu faasis kokku suure portfelli Tallinna kesklinna kortereid, kasutades tugevat krediidivõimendust. Kui nendel tekib suurem seisak ja vakants, intressid ning kommunaalid tahavad igakuiselt tasumist, siis võib kasvada kiirmüügi vajadus. Siiski näeme Uus Maas, et perspektiivis üürihinnad ikkagi tõusevad ning kui hetkel ei kata üüritasu igakuist laenumakset täielikult ära, siis pikas plaanis olukord normaliseerub,“ rääkis Laugus.

Jaanus Lauguse sõnul on müügiturul aktiivsus taastumas ja tarbijate kindlustunne tõusmas. “Sügis ja talv elati üle ning küttearved polnud kõige hullemad. Uute laenuintressidega kohanetakse. Jaanuar oli kinnisvaraturul küll vaikne, aga veebruaris objektide vaatamise statistika selgelt tõusis. Praegu vaadatakse ja kaalutakse, aga ostuotsuseid tuleb veel vähe. Tundub siiski, et tarbija kindlustunde taastumisega seonduvalt on ka turu põhi ületatud“ rääkis Laugus.

„Ostmiseks on tegelikult päris hea aeg nendel, kel raha olemas ja kes ei sõltu tõusvast laenuintressist. Praegu on endiselt läbirääkimisteks ruumi nii järelturu korterite kui eriti uusarenduste osas, mille ametlikud hinnad pole langenud, kuid reaalsuses on arendajad paindlikud,“ lisas Laugus.

Head Uudised GoodNews