1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Kirjanduslinn soovitab: Merle Karusoo “Panso 100. Nii palju kui andsid koerale…”
Kirjanduslinn soovitab: Merle Karusoo “Panso 100. Nii palju kui andsid koerale…”

Kirjanduslinn soovitab: Merle Karusoo “Panso 100. Nii palju kui andsid koerale…”

Kirjanduslinn Tartu märtsi lugemissoovitus on Merle Karusoo kaheköiteline teos „Panso 100. Nii palju kui andsid koerale… Mina, mu õpetaja ja teised tegelased“. Raamatut soovitab ajakirjanik Liis Seljamaa.

Liis Seljamaa võtab oma elamuse kokku nii: „See kaksikteos oli minu eelmise aasta oodatuim raamat ja kindlasti suurim lugemiselamus. Teater ja teatrikunst on lugemise ja raamatute kõrval mu teine armastus ning doktoritöö mõõtu “subjektiivne dokumentaarium”, nagu autor seda nimetab, on võib-olla viimase viie aasta olulisim teatrialane trükis. Sissevaatena Panso viimastesse loomeaastatesse, selle kõrval teatrikoolis õppimisse ning üldse 70-ndate aastate eesti teatrisse peaks see olema teatrisõbra raamaturiiulis nähtaval kohal. Ühtlasi saab selgeks, miks on talletamine, üles kirjutamine, lindistamine, filmimine ja pildistamine nii oluline. Ilma kõige selleta ei saanuks raamat sündida. Eraldi väärivad tähelepanu Panso enda märkmed, tähelepanekud elust juba haiglas olles ning surma ootamist lähedalt vaadates. Kenasti täiendab koguteost ka hiljuti ilmunud album Mari-Liis Küla pärandist Eesti lavadel.“

Merle Karusoo raamat „Panso 100. Nii palju kui andsid koerale… Mina, mu õpetaja ja teised tegelased“ ilmus kirjastuses Varrak 2020. aastal. Raamatu toimetaja on Margot Visnap.

Kirjanduslinna soovitused on ajendatud Tartu kuulumisest UNESCO rahvusvaheliste kirjanduslinnade võrgustikku. Suuremat inspiratsiooni saab Tartu linnaraamatukogu lugemissoovituste blogist.

Aprillis jagab oma lugemiselamust Tartu Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets.

Head Uudised GoodNews