1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Kirjanikeliidu romaanivõistlusele laekus 81 käsikirja
Kirjanikeliidu romaanivõistlusele laekus 81 käsikirja

Kirjanikeliidu romaanivõistlusele laekus 81 käsikirja

Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusele laekus 81 seni avaldamata käsikirja. Žürii on alustanud käsikirjade lugemist ja võitjad kuulutatakse välja juunis. Võistluse toetajad Liviko, Ellex Raidla ja Rahva Raamat teevad liidule sihtannetuse, millest auhinnafond on 12 000 eurot.

„Võistluse eesmärgiks on edendada algupärast romaani ja leida uusi hääli eesti kirjandusele. Iga liidu romaanivõistlus on toonud esile teemad või probleemid, mis inimestele konkreetsel ajahetkel korda lähevad, mis neid puudutavad. Tegemist on omalaadse peegliga, mis näitab ühiskonda sellisena, nagu see parajasti on, muu hulgas keelelisest aspektist. Isiklikult ootan ma käsikirjade hulgast varasemaga võrreldes täiesti teistsugust ja pöörast proosateost. Midagi, mis romaanikunsti piire avardaks,“ ütles žürii liige ja Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev.

Romaanivõistlusele esitatud käsikirju hindab žürii koosseisus Tiit Aleksejev, Andrei Hvostov, Taavi Kangur, Jan Kaus, Eva Koff, Kairi Kruus, Kerttu Rakke ja Reeli Reinaus.

Neljandat korda toimuv romaanivõistlus viiakse läbi Eesti erakapitali toel. Võistluse toetajad on Liviko, Ellex Raidla ja Rahva Raamat. Lisaks auhinnatöödele valib žürii välja ühe käsikirja, mille tõlkekulud inglise keelde kannab Ellex ja Raidla eesmärgiga tõhustada eesti kirjanduse rahvusvahelist tuntust. Emakeele Sihtasutus ja Eesti Keele Instituut annavad välja ühise keeleauhinna. Eripreemiad annavad välja ka Margus Karu SA ja Postimees Kirjastus.

Žürii loeb ja hindab käsikirju anonüümselt, teadmata, kas käsikirja autori pseudonüümi taga on kirjanikuteed alustav või juba tuntud kirjanik. Žürii otsustab laekunud käsikirjade põhjal võistluse auhinnaliste kohtade arvu, jaotuse ning auhinnafondi jagunemise.

Seekordne romaanivõistlus kuulutati välja emakeelepäeval, 14. märtsil 2020. aastal, käsikirjade esitamise tähtaeg oli 1. veebruaril 2021. Romaanivõistlusele oodati eestikeelseid ja varem avaldamata pikema proosa käsikirju mahuga vähemalt 200 000 tähemärki tühikuteta.

Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlus kutsuti taas ellu 2014. aastal Eesti erakapitali toel. Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlus on 1926. aastal algatatud kirjastuse Loodus romaanivõistluse idee jätkaja ning lähtub oma tegevuses Eesti Romaaniühingu võistluse praktikatest ja põhimõtetest. Kirjanike liidu romaanivõistlused toimuvad iga kahe aasta tagant.

Head Uudised GoodNews