1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Koduvägivallast kõnelev “Maarja missa“ jõuab pühapäeval Viljandisse
Koduvägivallast kõnelev “Maarja missa“ jõuab pühapäeval Viljandisse

Koduvägivallast kõnelev “Maarja missa“ jõuab pühapäeval Viljandisse

5. detsembril tuleb Viljandi Jaani kirikus ettekandele Maria Fausti „Maarja missa“, kus koos kooriga astub publiku ette ka helilooja ise.

„Maarja missa“ on pühendatud perevägivalla ja väärkohtlemise ohvritele – probleemidele, mis mõjutavad nii üksikisikuid kui ka perekondi geograafiliselt, rahvuselt, rassiliselt, sooliselt. 25. novembril tähistati rahvusvahelist naistevastase vägivalla lõpetamise päeva. Sellega algas 16-päevane ÜRO kampaania naistevastase vägivalla ennetamiseks, mis lõppeb inimõiguste päeval 10. detsembril.

“„Maarja missa” temaatika puudutab paljusid, sõltumata nende rahvusest või geograafilisest asukohast,“ ütles dirigent Endrik Üksvärav. „Lähisuhte vägivalla ohvriks langevad Eestis igal aastal tuhanded naised. Teame, et pelgalt sellest muusikateosest ei piisa, et olukorda muuta. Kuid loodame siiski, et see pakub lohutust ja usku. Ning julgust. Julgust muutusteks. Ühtlasi oleme tänulikud kõikide otsuste ja tegevuste eest, mis aitavad kaasa koduvägivalla all kannatavate naiste olukorra toetamisele ja muutmisele.“

“Maarja missa” on saksofonisti ja helilooja Maria Fausti sakraalteos, mis on tellitud ja kirjutatud kammerkoorile Collegium Musicale ja neljale instrumentalistile. Teose esiettekanne oli Tallinnas 2020. aastal. Tänavu kõlas teos Copenhagen Jazzi festivalil ja Tallinnas European Jazzi konverentsil, samuti Tartus ja Kärdlas.

Kammerkoor Collegium Musicale on olnud Eesti muusikalise eliidi hulgas sellest ajast, kui dirigent Endrik Üksvärav 2010. aastal koori lõi.

Head Uudised GoodNews