1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kohanemisprogrammis osaleti mullu 1950 korral
Kohanemisprogrammis osaleti mullu 1950 korral

Kohanemisprogrammis osaleti mullu 1950 korral

Vaatamata keerulistele oludele toimusid 2020. aastal kohanemisprogrammi koolitused, milles osaleti eelmisel aastal 1950 korral. Kohanemisprogramm on mõeldud kõigile elamisloaga või -õigusega välismaalastele, kes on Eestisse saabunud viimase viie aasta jooksul.

Kohanemisprogrammi „Settle in Estonia“ lepingulise partneri Expat Relocation Estonia OÜ ühe asutaja Martin Lääne sõnul pakkus 2020. aasta küll viiruse leviku tõttu väljakutseid, kuid koolitused said siiski toimuda veebi vahendusel: „Mullu kevadel tuli ka meil kiiresti kohaneda uute oludega ja koolitused pidid kolima virtuaalsesse ruumi. Vahepeal saime ka kontaktõpet teha, kuid talvel hakkasid koolitused taas videosilla teel toimuma. Meie koolitajate sõnul toimib see alternatiiv üsna hästi, ehkki füüsiliselt klassiruumis on koolitamine alati ladusam ja tulemuslikum. Videokoolitused on andnud isegi teatava paindlikkuse, eriti nendele osalejatele, kes ei ela Tallinnas, Tartus või Narvas, kus meie koolitused tavaliselt aset leiavad. Mõned osalejad on pandeemia tõttu pidanud ajutiselt Eestist lahkuma või pole saanud siis tagasi tulla. Online õppe puhul saavad ka need inimesed kenasti kursustel osaleda“ tõi Lään välja virtuaalsete koolituste plusspoole.

Videokoolitused on andnud isegi teatava paindlikkuse, eriti nendele osalejatele, kes ei ela Tallinnas, Tartus või Narvas, kus meie koolitused tavaliselt aset leiavad.

Kohanemisprogramm pakub koolitusi teemamoodulitena, mis katavad erinevate rändetüüpide vajadusi. Näiteks baasmooduli koolitus on kõige laiapõhisem ja tutvustab Eestis elamise põhitõdesid nagu näiteks asjaajamine, kombed, tavad, kultuurilised eripärad jms. Lisaks baasmoodulile saab spetsiifilisemaid teadmisi ettevõtlus-, töö-, õppimis-, pere- ja teadusmooduli koolitustel. Peale selle toimuvad A1- ja alates sellest aastast ka A2-taseme eesti keele kursused. Eraldi teemamoodul on mõeldud neile, kes on Eestis saanud elamisloa rahvusvahelise kaitse alusel.

Martin Lääne sõnul kohtab koolitustel väga motiveeritud inimesi, kes tahavad Eesti kohta palju teada saada. „Need, kes osalevad kohanemisprogrammi koolitustel on väga innukad õppijad, kes soovivad end Eestis koduselt tunda, mõista siinset kultuuri ja kombestikku ning püüavad hea meelega ka algtasemel keelt õppida. Äsja alanud õhtuses keelegrupis oli üks õppija, kelle videokaamerast paistis ere keskpäevane päike. Selgus, et inimene viibis Brasiilias ja ootas võimalust tagasi koju Eestisse sõita kohe kui pandeemiast tulenevad piirangud seda võimaldavad ning kasutas tekkinud vaba aega eesti keele õppimiseks,“ kiitis Lään koolitusel osalejaid. Just keeleõppe kursused on kõige populaarsemad ja kohad täituvad kiiresti.

Need, kes osalevad kohanemisprogrammi koolitustel on väga innukad õppijad, kes soovivad end Eestis koduselt tunda, mõista siinset kultuuri ja kombestikku ning püüavad hea meelega ka algtasemel keelt õppida.

2020. aastal sai tähtajalise elamisloa 8034 välismaalast, mis jääb alla 2019. aastal väljastatud 9081-le elamisloale. Välismaalased taotlevad Eesti elamisluba peamiselt töö- ja pererände alustel. 2020. aastal said tähtajalise elamisloa 3024 isikut Eestisse tööle asumise ning 2153 inimest pererände tõttu. Kodakondsuse poolest oli Eestisse saabunute seas kõige rohkem Ukraina ja Venemaa, aga ka Valgevene ning India ja USA kodanikke. Töötamise alusel elamisloa saanud välismaalastest suundus kõige rohkem töötlevasse tööstusesse, aga ka info ja sideteenuste ettevõtetesse. Kohanemisprogrammi sihtgruppi kuuluvad ka alalise elamisõigusega Euroopa Liidu kodanikud ja nende pereliikmed, keda on 2020. aasta lõpu seisuga Eestis kokku 9220. Kõige rohkem on nende seas Läti, Soome ja Leedu kodanike.

2021. aasta koolitused on kõik toimunud virtuaalselt, kuid plaan on esimesel võimalusel naasta kontaktõppe vormi. Sellegipoolest on koroonakriis näidanud, et ka peale pandeemia möödumist võiksid teatud koolitused paralleelselt toimuda ka veebi vahendusel, et osalemine oleks mugav ka väljaspool Tallinnat, Tartut ja Narvat elavatele inimestele. Kohanemisprogrammi rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) kaudu ning Eesti Vabariigi Siseministeerium.

Head Uudised GoodNews